2018. szeptember 22., 15:12

A cukorbetegség gyakran tünetmentes: ezekre a lappangó jelekre kell nagyon figyelni

Korunk népbetegsége a diabétesz. Milyen típusai és tünetei vannak, milyen szövődményei lehetnek, hogyan kezelhetjük és mire kell figyelnünk cukorbetegként?

cukorbeteg
Médialapozó
Fotó: Facebook

Kétféle típusát különböztetjük meg a diabétesznek, így a kezelésük is más-más módszerekkel történik.

1-es és 2-es típusú

Az 1-es típusú diabétesz általában viharos gyorsasággal alakul ki gyermek- vagy fiatalkorban és nyilvánvaló tünetei vannak: fokozott étvágy, fogyás, szomjúságérzet, gyakori bő vizeletürítés, levertség, fáradtság, aceton szagú lehelet, továbbá a vizeletben cukor jelenik meg. Ebben az esetben létfontosságú az inzulinkezelés.

Fotó:  Facebook

A 2-es típusú általában idősebb korban, lassan, többnyire lappangva, észrevétlenül, hosszú évek alatt alakul ki, amelynek  sokáig nincsenek is nyilvánvaló tünetei: gyakran társul elhízással, magas vérnyomással, zsíranyagcsere-zavarral. Ennek kezelési módja az állapotunktól is függ: a szakorvos javasolhat diétát, felírhat gyógyszert, akár inzulinos kezelés is szükségessé válhat.

Fotó:  Facebook

Kerüljük el a szövődményeket!

Mindkét csoportnál elsődleges cél, hogy a vércukorszint minél jobban megközelítse az egészséges ember vércukorértékét. Rendszeres ellenőrzéssel megelőzhető  vagy legalábbis lényegesen lassítható a cukorbetegség szövődményeinek, többek között az érelmeszesedésnek, a szemproblémáknak, a vesebántalomnak, vagy a diabéteszes lábnak a kialakulása. Vegyünk részt rendszeresen szűrővizsgálatokon is!

Fotó:  archívum

Mozgás és táplálkozás

Amellett, hogy cukorbetegként fontos a rendszeres sport, a táplálkozásra is oda kell figyelnünk. Első lépésként tanuljuk meg az alapvető élelmiszerek szénhidráttartalmát, napi 3-6 alkalommal együnk,s mindig kis mennyiségű ételt fogyasszunk el. Továbbá vigyázzunk arra, hogy vérnyomásunk és koleszterinszintünk mindig a normál tartományban maradjon!

Hasznos tanácsok

Ha tablettát szedünk, ügyeljünk arra, hogy azokat mindig a megfelelő időben vegyük be! Figyelem, soha ne duplázzuk meg a dózist, mert elfelejtettünk bevenni egyet! Ha az adagunkat már több mint két órája nem vettük be, hagyjuk ki, és a következő adagot az eredeti terv szerint vegyük be! Továbbá csak akkor hagyjuk abba a tabletták szedését, ha erre a szakorvos kért meg minket!

Ha inzulinra szorulunk, ügyeljünk az inzulinbeadás helyes technikájára. Beadás után számoljunk el 10-ig, és addig tartsuk bent a tűt, a helyét ne masszírozzuk. Rendszeresen ellenőrizzük, és változtassuk az inzulin beadásának helyét, hogy elkerüljük az inzulincsomó kialakulását!

cukorbeteg
+5 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!