2019. június 3., 11:15

A csehek továbbra is világelsők a sörfogyasztásban

A cseh sörfőzdék 2018-ban 5,16 millió hektoliter sört exportáltak, ami 11 százalékos növekedést jelent, közölte a Cseh Sör és Maláta Szövetség. Korábban nem volt még példa arra, ami most bekövetkezett, hogy a tartályokban és hordókban tárolt sörök eladott mennyisége meghaladta a palackozott sörökét, olvasható a cseh állami rádió honlapján.

csehek-sorok.jpg
Fotó: archívum

Miközben a csehek továbbra is világelsők a sörfogyasztásban, egy ideje stagnál a belföldi értékesítés mértéke. Tavaly 140 liter/fő volt az átlagfogyasztás Csehországban, és szakértők nem számítanak további növekedésre, írja a V4NA nemzetközi hírügynökség. Ezzel szemben a cseh sörexport a külföldi piaci igények hatására fokozatosan bővül.

Jiří Veselý, a Cseh Sör és Maláta Szövetség elnöke szerint az utóbbi 11 évben a cseh sörexport 62 százalékkal bővült. A legnagyobb cseh sör importőr Szlovákia, Németországot és Lengyelországot megelőzve. Jelentősen nőtt a Magyarországra szállított cseh sör mennyisége is.

Az Európai Unión kívülre irányuló export egyötödével nőtt 2018-ban. A labdarúgó világbajnokságnak köszönhetően pedig az orosz import 54 százalékkal növekedett. A cseh sört importáló országok közé újonnan bekerült Angola, Bahrein, Bermuda Szigetek, Fülöp-szigetek, Szenegál és Ecuador is, számolt be a cseh állami rádió.
Megosztás
Címkék