2023. november 7., 20:08

A borotválkozásmentes november célja a figyelem felkeltése a rákmegelőzés fontosságára

A "No Shave November", vagyis a borotválkozásmentes november egy nemzetközi mozgalom, melynek lényege, hogy novemberben a férfiak egy hónapig nem borotválkoznak.

Szakáll
Képünk illusztráció
Fotó: Pixabay.com

A mozgalom célja, hogy a férfiak felhívják a figyelmet a rákmegelőzés fontosságára, mivel a betegség kezelése gyakran a szőrzet elvesztésével jár.

Ha novemberben tehát több szakállas férfit látunk az utcán, ennek a figyelemfelkeltés lehet az oka.  

A mozgalmat 2009‑ben indították Chicagóban egy vastagbélrákban elhunyt apa gyermekei. Az utóbbi években sok országban népszerűvé vált, köztük Magyarországon, Szlovákiában és a környező országokban is. Azok, akik komolyan veszik ezt a kezdeményezést, azt is fontosnak tartják, hogy a pénzt, melyet a borotválkozásra költené az ember, felajánlják a rákmegelőzéssel foglalkozó jótékonysági szervezetek részére.

Vannak, akik pusztán a divat miatt nem borotválkoznak, de akadnak olyan férfiak is, akik egyfajta versenyként tekintenek erre, hogy mindenki láthassa, kinek nő hosszabb szakálla egy hónap alatt.

A közvélemény többnyire egyetért abban, hogy kiváló kezdeményezésről van szó, ugyanakkor megvan annak a veszélye is, hogy a különféle internetes mémeknek köszönhetően a jelentősége és valódi értelme elveszik. Így aztán sok férfi igazából nem is érti a lényeget, néhányan pedig csak megszokásból nem borotválkoznak egész hónapban.

szakáll
Képünk illusztráció
Fotó:  Pixabay.com
Szexista lenne a No Shave November mozgalom?

Akadnak olyan vélemények  is, hogy a férfiak csak azért csinálják, mert vonzó a szakáll, és ezzel is azt szeretnék mutatni a külvilágnak, hogy mennyire divatos lehet. Radikális nézetek szerint pedig a nők diszkriminálva érezhetik magukat, hiszen ők nem képesek szakállt növeszteni. 

Akik viszont komolyan veszik a No Shave November mozgalmat, azok október 31-én teljesen leborotválják az arcszőrzetüket, és úgy lépnek a borotválkozásmentes novemberbe. December elsején pedig újra le kell borotválniuk az egy hónap alatt megnövesztett szakállukat.

A Movember

Hasonló kezdeményezés a "Movember", amely azt jelenti, hogy a férfiak novemberben bajuszt növesztenek, ami már konkrét férfibetegségekre hívja fel a figyelmet, mint amilyen a prosztatarák vagy a hererák. A mozgalom Ausztráliából indult 1999-ben, és néhány év alatt világszintű kampánnyá nőtte ki magát.

A mozgalom célja az is, hogy felhívja a férfiak figyelmét az orvosi szűrővizsgálatokra, amelyeknek köszönhetően megelőzhető a leggyakoribb férfi rákbetegségek kialakulása.

Ez azért is nagy fontossággal bír, mert az utóbbi időben a férfiak nagy része nem jár el a rendszeres szűrővizsgálatokra, így gyakran már csak későn veszik észre a betegség kialakulását.

Bajusz
Képünk illusztráció
Fotó:  Pixabay.com
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.