2019. január 19., 16:35

A 27 éves Mária először a kisbabáját, majd a férjét vesztette el

A lavina maga alá temette a fiatal szlovák hegymászót, felesége Mária a mai napig nem tudja elhinni, hogy férje nem jön többé haza. A négy éves Jurko is hiába várja édesapját.

tragikus lavina
Galéria
+5 kép a galériában
Fotó: pluska.sk

A fiatal özvegy nemrég vesztette el kisbabáját. Jurko nagyon örült, hogy kistestvére lesz. Az anyuka elmondása alapján, mikor megmondta kisfiának, hogy mégsem születik kistestvére, hogy már nincs a hasában, s nem ver kis szívecskéje, a kisfiú sírva fakadt. Még a mai napig is emlegeti és közösen imádkoznak érte, mondta a fiatal anyuka.

A kisfiú érzi, hogy apukájával valami történt. A felnőttek beszédét hallva rákérdezett, miért keresik édesapját.

Az anyuka pszichológus segítségével próbálja a kegyetlen igazságot pici gyermekének elmondani. Gondolom, nagyon hosszú ideig fog tartani, míg feldolgozza, mondja szomorúan a sok bánatot megért fiatal özvegy. Sokáig reménykedett abban, hogy férje életben van, hogy jelentkezik.

Fotó:  pluska.sk

A fiatal férfi három barátjával ment az Alpokba síelni, ez a felkészülés része volt a hegyivezetői vizsgára. Remélték, hogy utána többet lehet a családjával. A lavina hirtelen lephette meg, mert nem tudott reagálni a veszélyre, pedig volt légzsákos lavinamentő hátizsákja.

Az airbag hátizsák megóv lavina esetén. A fogantyú meghúzásával másodpercek alatt felfújódik a légzsák, mely összesen 150-170 liter levegőt tartalmaznak. Ez jellemzően a hó felszínén tartja a hátizsák viselőjét és sikerrel akadályozza meg az áldozat eltemetődését a hóban, egészen a lavina megállásáig. 

Fotó:  pluska.sk

Próbálta férjét hívni vasárnap, majd hétfőn, de nem vette fel a telefont. Majd jött a hír az eltűnéséről. Ha nincs a négy éves kisfiuk, Mária is biztosan a férjével tartott volna, hisz a hegyek hozták őket össze. Itt ismerkedtek meg. Mindketten a Téry menedékházban a magas-tátrai turistaszállóban dolgoztak. Egy éves ismeretség után megszületett kisfiúk, majd összeházasodtak. Szerelem volt első látásra, az egész életüket együtt akarták leélni. Nem gondolta, hogy ilyen rövid ideig fog tartani, mondta zokogva a fiatal özvegy.

Fotó:  pluska.sk

Imádta a hegyeket, a Szlovák Paradicsomot 

Barátai, ismerősei, munkatársai a fiatal férfiról csak úgy beszélnek, mint egy szorgalmas, jószívű emberről. A hegyekbe nemcsak pihenni járt, ha kellett a hegyi turistaösvények jelölésénél, tisztításánál segédkezett, de más munkát sem utasított vissza. Szerette a Szlovák Paradicsomot, sok időt töltött ott.
Nem tudni, hogy érezte-e  közeli halálát, de nagyon szorgalmasan vett részt a szobrok faragásában, amelyek a Szimbolikus temetőben (Kláštorisko) vannak elhelyezve. Sajnos a hegyek áldozatainak nevei közé az ő neve (Martin Škorvánek) is felkerül.

Fotó:  pluska.sk

tragikus lavina
Galéria
+5 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.