2018. december 7., 17:03

A 109 éves korában elhunyt Mária ismerte a hosszú élet titkát

Szlovákia legidősebb asszonyát ma délután temetik Lőcsén. Szinte hihetetlen, de a december 5-én öröklétre szenderült Mária Čeremugová 109 évet, 2 hónapot és 25 napot élt. Hosszú földi pályafutását még Ferenc József uralkodása alatt kezdte, s a történelem viharainak következtében több országban is élt, anélkül, hogy elköltözött volna.

Mária Čeremugová
Fotó: cas.sk

Az 1909-ben született asszony egészen idén májusig még el tudta látni magát, az orvos csak időnként járt ki hozzá ellenőrzésre. A kisebb agyvérzés után azonban, amit kapott, állapota rohamosan romlott és végül az angyalok közé költözött. „A mi napocskánk volt. Vitális, mosolygós, pozitív, de a kort talán nem lehet kijátszani” – búcsúzott tőle 55 éves unokája, aki agyvérzése után gondoskodott róla. Máriának egyébként két unokája, öt dédunokája és egy ükunokája volt.

Visszafogott táplálkozás és egy kis barna sör lehet a titkos recept?

A cserfes és jó kedélyű Mária nem kapott könnyű sorsot a Mindenhatótól. Öt testvére volt, és 10 éves korától már egy gazdánál dolgozott. Később férjhez ment, de boldogsága nem tartott sokáig, 33 évesen özvegy maradt. Férjétől két fia született, ám ez egyik 6 évesen bennégett a pajtában, a másik pedig csak 61 évig élt. Tőle származik két unokája.

Gabika, aki élete utolsó szakaszában gondozta a mamát, nagy szeretettel mesélt róla. Kiskorában éppen a nagyi tanította meg őt írni és olvasni. Szinte hihetetlen, de Mária egészen 85 éves koráig dolgozott. Egyszerű és nagyszerű receptje volt a hosszú életre: csak házi kosztot evett és mindig friss tejet ivott, amit naponta hordtak neki.

Hogy ilyen matuzsálemi kort érhetett meg, azt talán segítette, hogy mindig visszafogottan táplálkozott. Húst nem evett, alig sózott. Viszont gyümölcsből és zöldségből bőséggel fogyasztott, kedvence a dinnye volt. Saját készítésű házi zsírral főzött, a tepertőt ledarálva a vajba keverte. Imádta az édességet és rengeteg gyógynövényteát ivott. A családi legendárium szerint a nagyi azért is élhetett meg ilyen magas kort, mert amikor a sörfőzdében dolgozott, meleg barna sört ivott, ami valósággal konzerválja a szervezetet.

Ferenc Józseftől Andrej Kiskáig

Amikor Mária született, még a Habsburgok uralkodtak, pontosabban Ferenc József. Ifjú kora jó részét azonban már Csehszlovákiában élte le, Tomáš Garrigue Masaryk, majd Edvard Beneš irányítása alatt. De megélte az első önálló Szlovákiát is Jozef Tiso vezetése alatt. 1948-ban a kommunista éra kezdetén Klement Gottwald került hatalomra, és Mária közép- és időskora nagy részét már az átkos rendszerben élte le, Antonín Zápotocký, Antonín Novotný, Ludvik Svoboda és Gustáv Husák országirányítása alatt.

Éppen nyolcvanéves volt, amikor felvirradt újra a szabadság napja, és nem sokkal később Václav Havel lett a csehek és szlovákok közös köztársasági elnöke. Talán álmában sem gondolta volna, újra megéli, hogy a szlovákoknak külön államuk lesz, saját köztársasági elnökökkel. Jó egészségben követhette végig Michal Kováč, Rudolf Schuster, Ivan Gašparovič és Andrej Kiska megválasztását és államfői tevékenykedését.

Megosztás
Címkék