2020. december 14., 15:58

Ma este 800 év után először újra láthatjuk a betlehemi csillagot karácsonykor

A betlehemi csillagot a csillagászok jelen álláspontja szerint valójában két bolygó, a Jupiter és Szaturnusz együttállása hozta létre.

Szaturnusz és Jupiter együttállása
Fotó: Archívum
A Szaturnusz és Jupiter együttállása

A Naprendszer két legnagyobb bolygója, a Jupiter és a Szaturnusz 800 év óta nem volt ilyen közel egymáshoz, mint most karácsonykor lesz, mondják az asztronómusok.

A két gázóriás fokozatosan egyre közelebb kerül egymáshoz a téli égbolton, míg végül december 21-én szabad szemmel szinte egy „csillagnak" fognak látszani. A jelenség tájainkon egész alacsonyan a horizont felett figyelhető majd meg napnyugta után, délnyugati irányban.

A legközelebbi helyzetükben nagyjából a telehold felényi távolságra lesz látható egymástól a két bolygó és ez karácsony napjáig nagyjából így marad.

Már Johannes Kepler úgy vélte a 17. században, hogy a betlehemi csillag történetének a forrása a Jupiter és a Szaturnusz együttállása lehetett. Mások úgy vélték, hogy a napkeleti bölcsek három bolygó, a Jupiter, a Szaturnusz és a Vénusz hármas együttállását követhették.

Noha a Vénusz most nem lesz részese az együttállásnak ennek ellenére látványos jelenség lesz az égen, különösen az Egyenlítő környékén, de a világ bármely táján látható lesz.

Jupiter-Szaturnusz
Fotó:  Astro Butterfly
A Szaturnusz és a Jupiter látszólag egyre közelebb kerül egymáshoz
A két planéta közel állása meglehetősen ritka, mintegy 20 évenként bekövetkező esemény"

– mondja Patrick Hartigan, a houstoni Rice Egyetem csillagásza.

Az ilyen együttállás, amikor ennyire közel látszik egymáshoz a két bolygó, rendkívül ritka. Egészen 1226. március 4-éig kell visszamenni, hogy a planéták ilyen közeli együttállása megfigyelhető volt a hajnali égen"

– mondta a csillagász.

Egészen 2080. március 15-éig nem is lesz ilyen közel újra a Jupiter és a Szaturnusz. A következő hasonló együttállás pedig 2400 után következik be, így mindenképpen érdemes megfigyelni a jelenséget, ha lehetőségünk van rá.

December 21-én éjszaka a két planéta a telihold 1/5-nek megfelelő távolságra látszik majd egymáshoz képest, szinte egybeolvadnak"

– mondja Hartigan professzor.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.