2021. március 13., 14:52

2025-ben kezdik építeni az első szállodát az űrben

Bár sokan jelenleg egy mezei tengerparti nyaralásnak is nagyon örülnének, ha minden igaz hamarosan sokkal távolabbi tájakra is utazhatunk. Ugyanis az Orbital Assembly, egy kaliforniai székhelyű startup, 2027-re ígéri az első űrszálloda megnyitását.

Illusztráció
Fotó: Archívum

Ha a vállalkozás sikerrel jár, a Voyager Station lesz a legnagyobb ember által alkotott szerkezet a világűrben. Aki szeretne a Föld körüli pályán keringő, óriáskerék alakú építmény ablakaiból gyönyörködni a napi tizenhat napkeltében és napnyugtában, annak érdemes már most elkezdeni a gyűjtögetést a földöntúli nyaralásra.

Az alapötlet még 1950-ben pattant ki Wernher von Braun rakétatudós fejéből, aki az Apollo programban dolgozott, és egy kerék alakú élőhelyet javasolt a mesterséges gravitáció létrehozására. Aztán 2019-ben röppent fel a hír egy a Föld körül keringő hotel megvalósításáról. Ekkor mutatta be a Von Braun Állomás terveit a kaliforniai Gateway Foundation vállalat. Az ötlet aztán átkerült a 2018-ban alapított Orbitalhoz, a projekt pedig a Voyager Station nevet kapta, mivel Braun korábbi náci munkássága miatt megosztó személyiség volt.

A közel kétszáz méter átmérőjű építmény gyűrűk sorozatából áll majd, melyek külső részén helyezkedik el a huszonnégy modul. Ezekben kapnak helyet a szálloda mellett a különböző ellátó rendszerek (energia, víz, levegő), a személyzeti szállás, kutató laboratóriumok, illetve néhány modult várhatóan eladnak vagy bérbe adnak cégeknek, kormányoknak, a NASA vagy az Európai Űrügynökség számára. Az építkezés a tervek szerint két évig fog tartani és robotok segítségével valósítják meg. Ezt megelőzően a koncepciót egy kisebb méretű, a Nemzetközi Űrállomáshoz hasonló eszközzel tesztelik majd.

A négyszáz fő befogadására alkalmas hotel szolgáltatásainak jellege és színvonala az óceánjárókhoz lesz hasonló. Így a mozik, éttermek mellett a gyűrűkben találunk majd társalgót, koncerthelyszíneket, bárokat, könyvtárakat, edzőtermeket, de még gyógyfürdőt is. A vendégeket űrkabin helyett igényes kialakítású szállodai szobák várják majd, melyekből nyilván bámulatos kilátás nyílik a Föld bolygóra.

Ráadásul egy ilyen helyszínen a kisebb gravitáció miatt magasabbra lehet majd ugrani, gyorsabban lehet futni, vagy akár olyan dolgokat is fel lehet emelni, amit itthon képtelenek lennénk. Szóval, unatkozni biztosan nem fog senki.

Mivel az emberi szervezet számára a súlytalanság megterhelő, sőt, hosszútávon egyszerűen szétesnénk tőle, ezért a hotelben mesterségesen, az építmény forgásával fognak gravitációt biztosítani. Ez azonban átlagosan csak a földi egyhatod része lesz, ugyanis a Hold gravitációs szintjét fogják megcélozni. De a gravitáció mértéke változtatható lesz a kerék forgási sebességének módosításával. Így aztán a kutatók számára is páratlan lehetőséget nyújt a szálloda, hogy vizsgálják az emberi test számára elviselhető gravitációs szintet és annak hatásait.

Bár az építkezés várható költségeit még nem közölték, az vélhetően csökken az újra felhasználható hordozórakétáknak köszönhetően, mint például a SpaceX Falcon 9, vagy a StarShip.

Ugyan még a szobák árairól sem lehet semmit tudni, az biztos, hogy egyelőre mélyen a zsebébe kell nyúlni annak, aki az űrben szeretné a nyaralását tölteni. Jelenleg ha csak szétnéznénk egy kicsit a Virgin Galactic polgári űrrepülőjéből, akkor ülésenként 76 millió forintot kell fizetnünk. Azonban az Orbital hosszabb távon szeretné minél szélesebb rétegek számára elérhetővé tenni a Voyager Stationt. Szóval lehet, hogy az is elég, ha türelmesen várunk.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.