2017. október 25., 15:40

1956-os emlékszobát és háztáji vásárudvart adtak át Nagykaposon

NAGYKAPOS. Anyaországbeli támogatásnak köszönhetően 1956-os emlékszobát és háztáji vásárudvart adtak át szerdán a nagykaposi Magyar Közösségi Házban. Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár kiemelte, őseink 1956-ban azért harcoltak, hogy nekünk saját, szabadon választott életünk legyen, s mi tartozunk nekik azzal, hogy független hazánkat megvédjük.
201710251543070.pot13.jpg
Galéria
+4 kép a galériában

Az új létesítmények kulturális műsorral átszőtt ünnepélyes megnyitóján a nemzetpolitikai államtitkár 1956 céljairól, azok máig ható üzenetéről beszélt, hangsúlyozva: a forradalom és szabadságharc a magyar nemzet összteljesítménye volt, olyan küzdelem, melynek céljai máig köteleznek.

Vannak pillanatok a történelemben, amelyek a magyarság közös pillanatai, amelyek összefogják a térben szétaprózódott nemzetet, s ilyen volt 1956 is, amely nem egy-egy társadalmi csoport, nem egy város, nem egy ország, hanem a magyar nemzet küzdelme, összteljesítménye volt – mondta Potápi Árpád János.

Kiemelte, az 1956-os forradalom és szabadságharc nemcsak a csonka Magyarország történelmi eseménye volt, hanem az egész magyar nemzeté. „A megtorlás érintette a Felvidéket, Kárpátalját, Erdélyt, több száz embert börtönöztek be, ítéltek el. Sokkal erőteljesebb volt a megtorlás, mint amit ezek a fiatalok véghezvittek. Ezért örülök, hogy egy emlékszoba létesült a forradalom tiszteletére” – mondta.

„Hatvanegy évvel ezelőtt őseink azért harcoltak, hogy nekünk saját, szabadon választott életünk legyen, azért, hogy ez a föld, amelyen élünk, továbbra is az otthonunk maradhasson, ahol jó élni, ahol lehet jövőt tervezni” – hangsúlyozta a nemzetpolitikai államtitkár. Rámutatott: ezért a harcért őseinknek tartozunk azzal, hogy térségünk biztonságát ma nem hagyjuk veszélyeztetni, hogy független hazánkat megvédjük és azzal is, hogy szülőföldünket élhető hellyé varázsoljuk. Az átadott háztáji vásárudvart példaként említve hozzátette, hogy ez a létesítmény is a térségben élők itthon boldogulását szolgálja, olyan közösségi tér, amely hozzájárul majd az Ung-vidéki magyarság megmaradásához.

A nagykaposi Magyar Közösségi Ház működésének 14 éve alatt mindig igyekezett a helyi igényeknek megfelelő fejlesztéseket kivitelezni – hangsúlyozta Gabri Rudolf, a ház igazgatója. „Úgy érzem, olyan fejlesztés kerül ma átadásra, amire igény volt. Egyrészt elég kevés 1956-os emlékhely van a Felvidéken, és próbáljuk bevinni a köztudatba, főleg a felvidéki diákok, gyerekek tudatába. Ezért egy olyan 56-os emlékszoba készült el, ami olyan látványelemekkel próbálja bemutatni a forradalmat, amelyek elsősorban a fiatalokat szólítják meg” – mondta Gabri Rudolf.

A nagykaposi Magyar Közösségi Ház eredeti célkitűzései között szerepel a kultúra mellett a gazdaság terén is segíteni az itt élőket. Ez a szándék most a háztáji vásárudvar kialakításával megvalósul.

„A vidékünkön eddig erre nem volt mód, lehetőség. Ezért külön örülök ennek a termelői piacnak” – nyilatkozta Spišák Tímea királyhelmeci mézeskalács-készítő.

Legközelebb karácsonyi vásárra várják a termelőket és vásárlókat a vásárudvarba, amely szezonban egyébként igény szerint havi 1-2 alkalommal nyitja majd meg a kapuját.

A Magyar Közösségi Házban az 1956-os emlékszoba kialakítása az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egymillió forintos támogatásából valósult meg, a háztáji vásárudvar létrehozását a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága támogatta 7 millió forinttal.

201710251543070.pot13.jpg
Galéria
+4 kép a galériában
Megosztás

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.