1920 kilométer Trianon emlékére – Véget ért a Trianon Challenge

2021. január 16., 18:04
ma7

Fárasztó módját választották a megemlékezésnek a Trianon Challenge résztvevői. A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom kihívását elfogadók vállalták, 2020-ban a diktátum századik évfordulójára emlékezve fejenként legalább 1920 kilométert futnak, túráznak vagy kerékpároznak a történelmi Magyarország területén. A befutók között több felvidéki is akad.

Fotó: DG archívuma
Az Orosz és a Dobner család a Zsil-völgyéből csatlakozott a kezdeményezéshez.

A 2020-as év a koronavírusról szólt, így a világjárvány árnyékában elhalványult a trianoni békediktátum századik évfordulója. – mondta el portálunknak Dobay Gergely, a HVIM Felvidék társelnöke. A legtöbb nagyszabású megemlékezés elmaradt, ahogy a tervezett teljesítménytúrák többsége is, ugyanakkor a szervezők mindig is keresték az új lehetőségeket arra, hogy a régi értékeket 21. századi formákban is közvetíteni tudják. Erre jó közeg a sport világa. „Az emléktúráinkat is azért szervezzük, hogy egy aktívabb módját nyújtsuk a megemlékezésnek” - nyilatkozta az esemény felvidéki koordinátora.

Ha nem csak a lelkünk, de a testünk is épül, úgy kétszeresen gazdagodunk.”

Az online térbe szoruló programok között különlegességnek számított a Trianon Challenge. Az elmúlt években népszerű közösségi médiás kihívások (pl. ice bucket challenge) mintájára a vármegyés fiatalok aktív emlékezésre szólítottak fel. Megfogalmazásuk szerint kesergés és siránkozás helyett merítsünk erőt belőle és mutassuk meg, hogy egy évszázad múltán egy életerős magyar nép néz szembe az évfordulóval!“

Összesen 161 617 kilométert tettek meg a résztvevők az év során, ezzel 28-szor körbementék a történelmi Magyarországot, 44 egyéni résztvevő volt, plusz két család és két csapat. A kitűzött távot végül 36-an teljesítették. A tőlünk legtávolabbi résztvevő az erdélyi magyarság peremvidékéről, a Zsil-völgyéből jelentkezett, Felvidéken pedig Csallóköztől egészen a keleti végekig (Csicser) akadtak résztvevők.

A kezdeményezéshez több ismert személyiség is csatlakozott, például a már négy nyolcezres csúcsot meghódító erdélyi hegymászó, Varga Csaba, vagy a népszerű tévés, Kenyeres Oszkár, a Hazajáró egyik frontembere, Felvidékről pedig az immár 150-szeres maratonfutó, Hodossy Péter.

A kihívást maga is teljesítő Dobay Gergely úgy nyilatkozott:

Hatalmas motiváció volt, hogy befejezzem a kihívást. Bár egyébként is sokat sportolok, de az esetek felénél kizárólag a Trianon Challenge miatt mentem ki róni a kilométereket. Esőben, mínusz fokokban vagy éppen hulla fáradtan az egész napos munka után, csakis egy ilyen kitűzött cél tudott erőt adni.”

A szervezők 2021-re újabb kihívással készülnek, ezúttal azonban nem fizikai, hanem szellemi síkon. Azt találták ki, hogy a Trianon Challenge második évadában 1920 oldal elolvasására hívják ki követőiket.

Szakítsunk időt arra, hogy kikapcsoljuk a körülöttünk lévő elektronikai eszközöket és egy jó könyv társaságában lassítsuk le felgyorsult életünket. Hisszük, hogy ennek a kihívásnak legalább annyi jótékony hatása lesz, mint a tavalyinak.”

– mondta el portálunknak Dobay Gergely.