cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2023. március 26., 16:16

Utazás Ázsia világának belsejébe

A dunaszerdahelyi Peter’s Bar étterem jurtára hasonlító, fakupolájú tetőterében tartotta meg csütörtökön a Vámbéry Polgári Társulás friss könyvének bemutatóját az idei Vámbéry Napok rendezvénysorozatának keretében. A tavalyi jubileumi XX. Nemzetközi Vámbéry Konferencia előadásainak anyagát rendezték a tanulmánykötetbe, amely bizonyára csemegét jelenthet a téma iránt érdeklődőknek.

azsia-vilaganak-belsejebe
Galéria
+6 kép a galériában
Ázsia világának belsejébe
Fotó: Lacza Gergely

A Szentgyörgyön született, de gyermekévei óta csallóközinek tekinthető híres Kelet-kutató Vámbéry Ármint a kilencvenes évek elején fedezték fel újra Dunaszerdahelyen, mivel addig csak egy már lebontott épület oldalán elhelyezett, megkopott emléktábla és egy utcanév jelezte azt, hogy hosszú éveken keresztül itt élt az egyes muszlim vallású államokban is hatalmas megbecsülésnek örvendő, zsidó származású, a legfelsőbb körökbe is bejáratos „sánta dervis”. Az orientalista tiszteletére megalakult Vámbéry Polgári Társulás rendezésében Vámbéry Napokat, továbbá konferenciákat szerveztek, ahol Vámbéry-díjakat adományoztak.

Ezeken a konferenciákon sok jeles kutató tartott előadást, nemcsak Vámbéry életművét, utazásait boncolgatva és jelentőségét méltatva, hanem nyelvészeti, történelmi és vallási témákról is. A konferenciákon már szlovákiai Kelet-kutatók is részt vesznek, néhányan közülük magyarok (pl. Kovács Attila), mások tudnak magyarul, de már szlovák anyanyelvűek és nemzetiségűek is előadnak.

Az előadásokon jelenkori iszlám vonatkozású témák is szerepelnek, gyakran világ- és geopolitikai aspektusból nézve. A Vámbéry Polgári Társulás mellett megalakult Vámbéry Tudományos Kollégium komoly szakmai szempontokat is figyelembe véve közelít a témához, így a kezdeti ad hoc jellegű előadások füzéreként indult konferencia az évek során nemzetközi mércével mérve is komoly szakmai fórummá nemesedett. A Vámbéry Napok során pedig egyrészt a felső tagozatos szlovákiai magyar tannyelvű iskolák tanulói a Vámbéry Ármin Földrajzverseny keretében számot adnak földrajzi és történelmi ismereteikről, illetve a rendezvény vendégeinek jelenlétében megkoszorúzzák a Kelet-kutató mellszobrát, másrészt pedig könyv formájában bemutatják az előző konferencia termését. Ennek lehettünk részesei csütörtökön, amikor bemutatták a XX. Nemzetközi Vámbéry Konferencia előadásait tartalmazó tanulmánykötet, melynek alcíme Ázsia világának belsejébe.

szabo-manyi-dobrovits-mihaly-es-simon-szabolcs
Szabó Manyi, Dobrovits Mihály és Simon Szabolcs
Fotó:  Lacza Gergely

A könyvbemutatót Szabó Manyi, a Szlovákiai Magyar Írók Társaságának megbízott titkára vezette, köszöntőbeszédében a kötet szerkesztője, Dobrovits Mihály turkológus, a Vámbéry Tudományos Kollégium elnöke megidézte a Vámbéry Tudományos Konferencia kezdeteit, egykori esetlenségeit, de mindemellett hangsúlyozta annak jelentőségét és létjogosultságát, továbbá beszélt az azóta bekövetkező változásokról, fejlődésről, megemlítette, hogy mára a konferencia megtalálta a helyét és ideális kereteit. Elmondta, hogy miután rögeszméje a konferenciák rendezése, így Vámbéryvel kapcsolatban is javaslatot tett erre. Akkor úgy gondolta, hogy egy alkalommal majd szépen összeülnek, lesz egy pár előadás, beszélgetnek egy jót és becsukják az ajtót Vámbéry mögött. Ezzel szemben pedig a huszadik konferenciát ünnepelték tavaly.

szabo-manyi-dobrovits-mihaly-es-simon-szabolcs_
Szabó Manyi, Dobrovits Mihály és Simon Szabolcs
Fotó:  Lacza Gergely
Kicsit hályogkovácsként indultunk ennek a munkának, az első esemény még inkább hasonlított egy középiskolai önképzőkörre, mintsem egy rendes, szakszerűen megszervezett konferenciához”,

mesélt a kezdetekről Dobrovits, majd elmondta, hogy nagyjából az ötödik és a nyolcadik konferencia környékén kristályosodott ki egy professzionális rendezvény, amely a mai napig is működik. A kötet elszavában így fogalmaz:

A tudományosságról beszélve, alapelvünk, hogy szigorúan tartjuk magunkat a tudomány szabályaihoz. Áltudmányos »szenzációkra« viszont sohasem voltunk kíváncsiak, s nem is leszünk. Ezzel bocsátom tehát útjára kötetünket, melyet ezúton is szeretnék Olvasóink szíves figyelmébe ajánlani.”
dobrovits-mihaly-es-simon-szabolcs
Dobrovits Mihály és Simon Szabolcs
Fotó:  Lacza Gergely

Simon Szabolcs, a Vámbéry Polgári Társulás alelnöke részletesen bemutatta a könyv néhány tanulmányát és kitért a szerkesztés koncepciójára is. A közös vacsora előtt Hodossy Gyula, a Vámbéry Polgári Társulás ügyvezető igazgatója röviden beavatta a jelenlévőket a Vámbéry Ármin életmű ápolásával kapcsolatos tervekbe, és megtudhattuk, hogy ennek kapcsán felvették a kapcsolatot Vámbéry szülővárosának, Szentgyörgynek az elöljáróival is, akik pozitívan álltak hozzá egy majdani szorosabb együttműködés és egy esetleges emléktábla elhelyezéséhez a településen, ezzel is kiterjesztve a Vámbéry-kultuszt.

hodossy-gyula
Hodossy Gyula
Fotó:  Lacza Gergely

A XX. Nemzetközi Vámbéry Konferencia Ázsia világának belsejébe című kötete az alábbi szerzők tanulmányait tartalmazza:

 • Madaras László: Egy öcsödi sír lehetséges értelmezése. Lehetnek-e sámánsírok az avar korban?
 • Darkó Jenő: Mas´ūdī a szászánidákról
 • Uhrman Iván: Megint csak a kettős fejedelemség. Új (?) problémafelvetések
 • Dallos Edina: Egy újonnan felfedezett türk rovásfelirat margójára
 • Zimonyi István: A volgai bulgárok nyelve
 • Felföldi Szabolcs: „Me too” a steppén?
 • Kovács Szilvia: „A tyúk, amely hajnalban kukorékol?” Tajdula katun képe az elbeszélő forrásokban
 • Aslan Margareta: Kivonatok híres orientalisták levelezéseiből. Kuun Géza és Thúry József
 • Kiss László: Vámbéry elfeledett kortársa: Viszolajszky Károly (1843-1929) közel-keleti utazó
 • Őze Sándor: A hódoltság emléke a szentesi krónikában
 • Seres István: Egy rablómese Kúnos Ignác első világháborús gyűjtéséből
 • Csicsmann László: A normalizáció időszaka a Közel-Keleten avagy konfliktusok új köntösben?
 • Bartha-Rigó Márta: Hszi Csin-Ping és a dinasztikus körforgás megállítása
 • Tüske László: Legitimáció és „nemzeti párbeszéd” (hiwár watani) a mai Egyiptomban
 • N. Rózsa Erzsébet: Tüntetések Iránban, 2022 – Mit jelképez/fed el a hedzsáb?
 • Dominik Čisárik: Rhetorical Strategies and Perceptions of Muslims from the Perspective of Antonio de Gouvea During His Travels Through Safavid Persia (1602-1610)
 • Jakub Horváth: Religious Landscape of Bosnia and Herzegovina – No room for Dawa?
darko-jeno-fibi-sandor-es-madaras-laszlo
Darkó Jenő, Fibi Sándor és Madaras László
Fotó:  Lacza Gergely
azsia-vilaganak-belsejebe
Galéria
+6 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.