2023. január 21., 14:16

Szubjektív: Régi pozsonyiak vagyunk

Újabb résszel jelentkezik a ma7 médiacsalád újságíróinak kulturális ajánlója. Filmek, könyvek, zenék. Minden, amit látni, olvasni vagy hallgatni érdemes!

 régi pozsonyiak vagyunk
Fotó: Archívum

Karácsonyi ajándékként érkezett könyvespolcunkra a fenti című háromnyelvű fotós kiadvány. A vaskos, régi fényképekkel gazdagon illusztrált könyvben ópozsonyi (pressburger) családok még élő tagjai vallanak arról, mit jelent számukra régi pozsonyinak lenni. Szavaikat a családi fényképalbumokból származó, eleiket ábrázoló képekkel egészítik ki, egy letűnt békebeli kor lenyomataiként. Aki ma az egykori koronázó városban jár, talán már el sem tudja képzelni, hogy itt jó pár évtizeddel ezelőtt magyar, szlovák és német a legnagyobb egyetértésben, egymás nyelvét beszélve, egymást tisztelve élt együtt. Pozsony háromnyelvű, virágzó kultúrájú város volt egykor, ahol a Korzón vasárnapoként csinos úri dámák és fess gavallérok sétálgattak. Ha kedves ismerőseikkel találkoztak, akkor mindhárom nyelven tökéletesen tudtak tereferélni. Barátságok, szerelmek szövődtek és házasságok köttettek…

 

 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.