2020. december 18., 17:54

Rendhagyó könyvbemutató a Múzeumi Szalonban - VIDEÓVAL

A Madách Imre Az ember tragédiájának újrakiadása és szlovák fordítása könyvbemutatójára került sor – rendhagyó módon a virtuális térben – a Szlovák Nemzeti Múzeum – A Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma és a Hagyományok és Értékek Polgári Társulás szervezésében. Csanda Gábor irodalomkritikus és szerkesztő Jitka Rožňová műfordító és költővel beszélgetett.

Madách Imre költő és drámaíró az 1986-ban megjelent Az ember tragédiája művével vált híressé világszerte. Drámája  több száz kiadást megélt, és mintegy 40 nyelvre lefordították. A Madách Egyesület és A Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma együttműködésének köszönhetően 2019-ben újra megjelent a magyar irodalom egyik legjelentősebb alkotása. Jitka Rožnová fordításában 2020 őszétől a szlovák olvasók is kézbe vehetik a könyvet.

Jitka Rožnová, költő és műfordító közel 30 magyar prózát, regényt, verseskötetet, drámát fordított le szlovák nyelvre, Madách Imre verseinek válogatott verseinek gyűjteményét. Műfordítói tevékenységét több díjjal jutalmazták.

A két könyv bemutatójára 2020. december 15-án került sor Pozsonyban A Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma Grendel Lajos Olvasótermében. "A járványügyi helyzet miatt úgy döntöttünk, hogy a könyvbemutatót a virtuális térbe költöztetjük, hogy az irodalomszerető közönség szélesebb köre is megtekinthesse ezt az érdekes beszélgetést" - mondta Jarábik Gabriella múzeumigazgató.

A mű újrakiadása és a szlovák fordítás a Kisebbségi Kulturális Alap támogatásával történt.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.