Olvasmányélményeim: Egy kutya szíve

2020. december 30., 19:36
Reczai Lilla

Ez az írás nem egy menhelyen található kutyáról szól, hanem Mihail Bulgakov Kutyaszív című könyvéről, amely nem egy szokványos történet. Akár még valóság is lehetne, ha a tudósok megcsillogtathatnák tehetségüket…

Fotó: moscovery.com

Bulgakov kisregényét 1925-ben írta, de a könyvet csupán 1960-ban kezdték terjeszteni szamizdat formában. Hivatalosan nem is adták ki, csak 1987-ben. A sci-fi műfajú kötet egy kóbor kutya történetét meséli el, akinek testébe emberi szerveket ültet be egy nagy tudású, befolyásos sebész -és kísérletező orvos, Filipp Filippovics Preobrazsenszkij professzor. Gömböc, a kutya eleinte mit sem sejt a beavatkozásról, jól tartja őt a professzor, akit istenének tekint. Filipp Filippovics Klim Csugunkin, egy lecsúszott alkoholista és bűnöző szerveit ültette át a négylábúba, Ivan Arnoldovics Bormental doktor asszisztense segítéségével (aki egyébként szintén nagyra tartotta a sebészt).

Kutyaszív-könyvajánló
Fotó: pepita.hu

Ettől a pillanattól kezdve alakult bizarrul a történet, ugyanis Gömböcnek saját személyisége (vagyis inkább Csugunkin személyisége) alakult ki, s nem éppen a jófiú énje tört ki belőle, sőt. Követelőző, agresszív és gyűlölködő lett a kutya-ember.

Ez az átalakulás emlékeztethet bennünket Mary Shelley Frankenstein című kötetére, amelyben szintén szörnyet alkotott a könyvben szereplő Victor Frankenstein tudós. Mindkét műben a megteremtett lény fejlődik, kérdéseket fogalmaz meg, amelyekre keresi a válaszokat. Az én keresés nagyban meghatározza a történeteket, de a Kutyaszívben egy alattomos ösztönlény személyiségét láthatjuk kibontakozni.

Mindemellett Gömböc saját identitással akar rendelkezni, feleséget akar magának, rendes állást, vagyis teljes életet akar élni.

Ám amennyire türelmesen kezelte a sebészorvos Gömböc viselkedését, időközben belátta, hogy veszélyes lényt teremtett, ezért mindenképpen cselekednie kellett. A sztori végét nyilvánvalóan sejteni lehet, de a végkimenetelig érdemes eljutni.

Mai értelembe véve elég aktuális olvasmány, gyorsan kivégezhető, de az embernek nem szabad elkalandoznia felette.

A könyv egyébként, digitális formában szabadon elérhető a Magyar Elektronikus Könyvtárból, INNEN.