2022. december 23., 11:31

Notre-Dame – A katedrális története

Az 1949-es születésű Ken Follett napjaink egyik legsikeresebb regényírója. Eddig 32 könyve jelent meg többmilliós példányszámban, valamennyi magyar nyelven is olvasható. Legújabb művét egy 2019. április 15-ei esemény ihlette. Ezen a napon gyulladt ki Európa egyik legismertebb katedrálisa, a párizsi Notre-Dame. Bár az író nem tartozik a hívők közé, mégis imádja a katedrálisok hangulatát, a Notre-Dame-ban pl. az eset előtt 4 héttel járt utoljára. Így hát a történtek őszintén megrázták.

Ken Follett Notre-Dame
Fotó: ma7

Ráadásul  A katedrális c. regénye  kapcsán anno tanulmányozta a gótikus templomok építését, így a tragikus hír kapcsán a közösségi oldalon azonnal bejegyzést tett közzé: feltételezése szerint a tetőtérben felhalmozódott szemét lobbanhatott lángra. Új könyvének megírásához mindössze egy hétre volt szüksége.

A párizsi Notre-Dame (a „Mi Asszonyunk”) a Szajna folyó Île de la Cité nevű apró szigetén épült a középkorban, csaknem 100 éven át.

Ez már az ötödik templom az adott helyen. Minden város, ahol katedrális épült, arra vágyott, hogy az övé legyen a legmagasabb, a legnagyobb. A párizsi katedrális megépítését Maurice püspök kezdeményezte, aki egy építőmesterrel indította útjára az építést. Kezdetleges szerszámokkal százak dolgoztak rajta.  Idővel külföldről is érkeztek mesteremberek, sőt Follett külön kitér arra, hogy az építkezésben nők, sőt egész családok is részt vettek. Volt, amikor a pénz hiánya egy időre megakadályozta a folyamatos munkavégzést. Az építés végül 1260 körül fejeződött be, az elkészült munkát kezdeményezője természetesen nem érhette meg.

Ezt követően - Victor Hugo remekműve kapcsán - szóba kerül az is, hogy a francia író nemcsak a Notre-Dame szépségére, hanem annak romlására is felhívta regényében a figyelmet,

hiszen a francia forradalom idején komoly pusztítások érték az épületet. Az aktuális hatalom végül a felújítás írányítására a legmegfelelőbb építészt kérte fel Eugene Viollet-le Duc személyében, aki imádta hivatását. Bár a rekonstrukció 20 éve alatt sok bíralat érte a mestert, amikor 1864-ben befejeződött a helyreállítás, népszerűsége hamarosan az egekbe szökött.

Az író bemutatja azt az epizódot is a székegyház történetéből, amikor a külföldről hazatérő De Gaulle tábornok 1944-ben bevonul a felszabadított Párizs székesegyházába.

Az utolsó dátum 1989,  ekkor fejezte be Follett A katedrális c. regényét, amelyben azt kívánta bemutatni - és ez a Notre-Dame esetében is igaz -, hogy összefogással mire képesek az emberek. Egy közösség munkájának eredménye úgy hozta össze a különböző társadalmi rétegeket, hogy azzal mindenki jól járt.

A Notre-Dame c. Ken Follett-könyv, amelynek műfaja esszé,  tartalmaz egy részletet a szerző Egy új korszak hajnalán c. regényéből is.

A szerző könyvének jogdíjait teljes egészében a Notre-Dame újjáépítésére ajánlotta fel.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.