cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2021. június 25., 19:30

Mit csináljak? A Felvidéken hódít Wass Albert megzenésített verse - Videóval

Wass Albert Mit csináljak című költeményét dolgozta fel zenei formában a pozsonyi Új Színpad (Nová Scéna) tehetséges musical énekese, Árva Dávid. A feldolgozásból videoklip is született, amelynek elragadó képi világa is hozzájárul a zenei katarzishoz. A fiatal művész további Wass Albert versek feldolgozására készül.

Árva Dávid
Árva Dávid, musicalénekes
Fotó: Zuzana Fischer

A pozsonyi Új Színpad tehetséges musicalénekesének Árva Dávidnak a neve gyorsan híressé válik majd a magyar közönség előtt is, hiszen legújabb vállalása biztosan megszólítja a magyar művészet kedvelőit. A fiatal énekes a Nyomorultak című darab Babet, valamint Bamatabois mellékszerepében, és az Alföldi Róbert által rendezett Turandot című darabban, a Halálkirályként debütált vendégművészként az Új Színpadon az idei évadban. Jelenleg a Jánošík című darabra készül, próbákra jár és a Miloš Ruppeldt Zeneiskolában tanít.

Árva Dávid
Árva Dávid, musicalénekes
Fotó:  Ján Lukáč/Yanick Photography
A megzenésített versek vonzásában

A harminckétéves művész a pandémia ideje alatt sem maradt kihívás nélkül, a művészetért és zenéért rajongó szelleme arra késztette, dolgozzon fel valami maradandót és szépet. Ebből az ötletből született meg Wass Albert verseinek megzenésített változata, Árva Dávid és a zeneszerző, Ľudovít Kotlár munkájának gyümölcseként. Árva Dávid elmondta, mindig is motiválták őt a verséneklő együttesek, előszeretettel követte például a Kicsi Hang énekegyüttes munkáját, szeretett volna ő is komolyabban hódolni a megzenésített versek műfajának. Kamaszkorában szívesen énekelt is megzenésített verseket. A pandémia ideje alatti kényszerpihenő jó alkalmat hozott arra, hogy a Kultminornál pályázzon az ötletével.

Wass Albert üzenetei a léleknek

A művész választása végül Wass Albertre esett. Dávid tisztában van azzal, hogy Wass Albert kontroverz, vitatott témának számít az irodalomban. Mint mondta, elsősorban nem Wass Albert hazafias költészetének vonalán akart mozogni, olyan versekre esett a választása, amelyek a mindennapi életre tekintve is komoly, mély és érzelmes mondanivalóval rendelkeznek. Az első megzenésített költemény a Mit csináljak című darab lett, amelynek zenéjét egy látványos videoklippel is szerették volna kiegészíteni. A videoklipben a látvány, az ének és a melódia is szépen egészítik ki egymást, képviselve az igazi, mély mondanivaló.

Árva Dávid elmondta, a napokban megjelenő videoklip jó kritikákat kapott a közönségtől. Mivel szlovák színházban játszik, ezért jelentős a szlovák anyanyelvű baráti köre is, Dávid nevetve meséli, hogy a szlovák ismerősök egy kukkot sem értenek a Wass Albert szövegből, ennek ellenére rendkívül szépnek tartják a megjelent dalt.

További megzenésítéseken dolgoznak

Dávid és zeneszerzőtársa nyolc megzenésített vers létrehozását tervezte be. A szövegeket helyenként zongorával, helyenként csellóval, a modernebb műfajt is követve dobbal vagy gitárral egészítik ki, festik alá. Szeretnék, ha mindegyik darabnak más-más lenne a hangulata, hiszen színes skálán akarják megmozgatni a befogadó közönség fantáziáját. Feldolgozásra kerülnek többek közt például a Régi képek, a Legjobb barátom, a Gondolsz -e majd rám, vagy a Magyarok dalolnak című versek. Az utóbbit a csárdás stílus kíséretében tervezik előadni – árulja el a musicalénekes.

Árva Dávid harminckét éves, pozsonyi születésű musicalénekes. Operaéneklést tanult, a musical szakot a Pozsonyi Konzervatóriumban végezte el. 2017-ben debütált a Jiřího Myron Színházban, Boris Urbánek Rómeó és Júlia című darabjában. Jelenleg a pozsonyi Új Színház (Nová Scéna) vendégművésze és a Miloš Ruppeldt Zeneiskola tanára. Tervei közt szerepel egy hanghordozó kiadás, amelyen a Wass Albert dalokat mutatnák be.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.