2022. május 15., 21:56

Mindig magunkért, soha mások ellen

A fenti idézetet választotta az idei Dsida-megemlékezés mottójául az esemény szervezője, az Edrélyi Magyar Közművelődési Egyesület.               

Dsida

Az immár több évtizedre visszatekintő hagyománnyal rendelkező többnapos megemlékezés helyszínei a 115 évvel ezelőtt született költő szülővárosa, Szatmárnémeti és Budapest.

A helyi egyházi, iskolai és civil szervezetek körében, és a díszőrséget vállaló Dsida Jenő Cserkészcsapat tagjainak jelenlétében megtartott szatmári irodalmi eseményeken részt vett és a megnyitó alkalmából a Magyar Kormány nevében köszöntötte az ünnepségen megjelenteket Dr. Szili Katalin asszony, miniszterelnöki megbízott az Országgyűlés egykori elnöke, Demeter Stefánia konzul asszony és Petneházy Attila színművész, az Emberi Erőforrások Minisztériumának, magyar-magyar kulturális kapcsolatokért felelős miniszteri biztosa.

Dsida

„Köszöntőt jöttem mondani, de nevezzük úgy, hogy köszönőt mondok. Köszönöm először is Muzsnay Árpádnak, az EMKE főtanácsosának hogy több mint harminc éve szervezi ezt a nagyszerű Dsida-ünnepet, amelyre immár mondhatom, hogy hazajöttem, hisz így érzem. Amikor azt mondom, köszönöm, az szól ennek a nagyszerű magyar közösségnek is. Köszönöm, hogy magyarságot tanulhatok itt. A felelősség, a velem szemben álló tehetséges fiatalokat látva végképp azt mondatja, van mit átadnunk, és van kinek átadnunk. – hangsúlyozta Petneházy Attila köszöntőjében.  Előadásában hallhatta a közönség Dsida Jenő, Tükör előtt című versét, és annak örökérvényű sorait:„Így készülünk csendes háborúra,/ mindig magunkért, soha mások ellen,/ sót párolunk és vásznakat szövünk/ s míg kisebbítnek lassan megnövünk.”

A pénteki irodalmi tanácskozáson Dsida-kutatók, irodalomtörténészek, többek között Láng Gusztáv, Egyed Emese, Lisztóczky László, Pusztay János előadásait hallhatták a szakma képviselői és az érdeklődők. A partiumi helyszínt követően, a megemlékezés folytatását, a szervezők idén is Beregszászon, a  kárpátaljai magyar közöséggel közösen tervezték.

Dsida

Az esemény zárásaként, május 17-én, a költő születésének évfordulóján, Budapesten, az egykori zuglói lakóháza falán elhelyezett emléktáblánál, koszorúzással egybekötött megemlékezésre várják az irodalomkedvelő érdeklődőket.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.