2022. március 22., 16:07

Magyar stand a világ legfontosabb gyerekkönyvvásárán

A világ legrangosabb nemzetközi gyermekkönyvvásárán, a ma kezdődő Bologna Children's Book Fairen debütál a frissen megjelent New Hungarian Childlit – 10,2 Tales (2022) című katalógus. A Petőfi Kulturális Ügynökség új, angol nyelvű válogatása a tavalyi év legjobb gyerek- és ifjúsági irodalmi könyveit mutatja be, elsősorban a külföldi gyerek- és ifjúsági könyvkiadóknak, szervezeteknek és irodalmi ügynököknek.

könyvvásár
Fotó: Petőfi Irodalmi Ügynökség

A Petőfi Ügynökség immáron harmadik éve jelenteti meg a magyar irodalom különböző műfajait és területeit bemutató katalógusait, melyet a pandémia miatt kétszer is elmaradt bolognai könyvvásáron idén először tud fizikailag is bemutatni a lehető legszélesebb közönségnek. A 2020-ban két rangos reklámszakmai díjat nyert, Pál Dániel Levente által főszerkesztett sorozat friss gyerekirodalmi kiadványának célja, hogy a legnagyobb nemzetközi gyerekkönyves fesztiválon minél több külföldi kiadó számára bemutassa a magyar gyerekirodalom legjobb könyveit és szerzőit.

A tíz magyar szerző és illusztrátor kiválasztásakor fontos szempont volt, hogy olyan könyvek kerüljenek a katalógusba, amelyek témája és képi világa nemzetközi érdeklődésre is számot tarthat, és lefedi a magyar gyerekkönyves szakma minden szeletét.

magyar könyv
Fotó:  Petőfi Irodalmi Ügynökség

„A tavalyi termés, amelyből válogattunk szerencsére elég gazdag és változatos volt. A prózában érzékelhető a bátrabb kísérletezés a saját hang megtalálásával, egyre több üdítő ajánlat érkezik a kiskamaszoknak szóló kalandregényekből. Ezek közül mi Kolozsi László disztopikus-melankolikus kalandregényét, A Hold emlékeit választottuk. Egy külföldi ügynököknek szóló válogatásnál azonban a karakteres hang mellett fontos szempont a hívószó, a téma, amivel felkeltjük a figyelmet. Egy ilyen kitekintésben érdekes lehet a mindössze húszéves Haszán Míra Spicc, pipa című regénye, mely a balett testileg-lelkileg felőrlő világát járja körbe feszes, lendületes stílusban.

A kiváló kortárs mese és az ismeretterjesztés különleges ötvözésének példája a Harmónia a hangok birodalmában Tarr Ferenctől. A könyv kompakt világához nagyban hozzájárul Baranyai (b) András illusztrátor munkája.

A kisebbeknek szóló irodalmi kiadványok közül a Homoklakót választottuk sajátosan kifordított nézőpontja és humora miatt. Dániel András maga írta és rajzolta Kuflik-sorozata a nonszensz 21. századi megvalósítása miatt is megérdemli a figyelmet” – foglalja össze a válogatás szempontjait dr. Harmath Artemisz, a katalógus egyik válogatója, az Ifjúsági és Gyerekirodalmi Centrum igazgatója.

A bolognai könyvvásár magyar standján az új kiadványon kívül a Petőfi Kulturális Ügynökség „best of” sorozatában korábban megjelent gyerekkönyves válogatásai is szerepelnek majd. Így az érdeklődők kézbe foghatják a New Hungarian Childlit 10,0 Tales 2020-as és 2021-es válogatását, valamint a 11 magyar illusztrátort bemutató Best Hungarian Artists 11,1 Illustrators kiadványt és a Childrens’s books from Hungary Publishers’ Selection című kiadók ajánlásait tartalmazó katalógusokat is, valamint az ajánlott könyveket és kiadóikat megtalálhatják a magyar stand környékén is.

A bolognai gyerekkönyvvásár ebben a témában a nemzetközi szcéna legjelentősebb találkozója: a világ összes gyerekirodalommal foglalkozó kiadója részt vesz rajta. Ezért fontos a saját irodalmunkra felhívni a figyelmet, bemutatni, közvetíteni az értékeinket. A magyar stand erős kiadói támogatással működik: mintegy tíz magyar kiadó személyesen és rengeteg könyvvel jelenik meg nálunk ezekben a napokban”

– avat be a részletekbe Jeney Zoltán, a Petőfi Kulturális Ügynökség projektmenedzsere.

A bolognai gyerekkönyvvásár a világ legnagyobb gyerekkönyves szakmai seregszemléje, amely már 58 éves múltra tekint vissza. 2020-ban és 2021-ben a pandémiára való tekintettel online megrendezett vásár idén újra a régi, jól megszokott formában várja a szakmát és az érdeklődőket. Több mint 30.000 látogató, illetve 90 országból 1400 kiállító érkezik az észak-olasz városba, hogy a március 21. és 24. közötti négy napban bemutassa saját gyerekirodalmát az országok standjain vagy éppen a 240 program valamelyikén.

könyvvásár
Folyamatos az érdeklődés a magyar standon.
Fotó:  Petőfi Irodalmi Ügynökség

A bolognai vásár öt nagy csarnokában a gyerekirodalom minden szegmense megtalálható, a könyveken túl a szervezők hagyományosan nagy hangsúlyt fektetnek az illusztrátorok, fordítók bemutatására, a multimediális tartalmakra, de a képregényirodalom is kiemelt szerephez jut.

A New Hungarian Childlit 10,2 Tales válogatásban szereplő művek:

Kolozsi László: A hold emlékei (Pagony)

Taki Katalin, Ilka Mészely (illusztrátor): A homoklakó (Csimota)

Samuel Allo, Szimonidesz Hajnalka (illusztrátor): A két csillag (Kisgombos, 2021)

Turi Lilla: Amire emlékszem (Csimota, 2020)

Haszán Mira: Spicc pipa (Móra Kiadó, 2021)

Tarr Ferenc, Baranyai (b) András: Harmónia, a zene birodalma (Pagony, 2021)

Molnár Jacqueline: Bújócska (Móra Kiadó, 2021)

Gáspár András Gáspár, Gulyás Marcell (illusztrátor): Héjnélküli (Móra Kiadó, 2021)

Laboda Kornél, Jásdi Juli: Gavarin és az álomantenna (Pagony, 2021)

Dániel András: Egy kupac Kufli (Pagony, 2013)

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.