2020. szeptember 7., 18:04

Magyar emlékek nyomában - Teleki Blanka – Párizs

2006-ban, születésének kétszázadik évfordulóján Teleki Blanka grófnő és testvére, Emma egykori párizsi lakhelyén, a rue Vaugirard 37-es számú házán emléktáblát helyezett el a Párizsi Magyar Intézet. A táblát Erdős André akkori magyar nagykövet és a Teleki család leszármazottja, Judit Teleki de Gérando avatta fel.

A Teleki család a XVI. századtól kiemelkedő szerepet játszott a magyar történelemben, s a befolyásos erdélyi protestáns Teleki grófok a XVII. századtól vettek részt az ország kormányzásában. A festő és író Teleki Blanka (1806-1862), az európai nőnevelés előfutára  1846-ban magyar  tanítási nyelvű leánynevelő intézetet nyitott Pesten, a mai Szabadság téren.

Teleki Blanka02

Ez az iskola számít az első olyan magyarországi leányiskolának, ahol szakszerű oktatás folyt. 1848 végén kénytelen volt az intézetet bezárni, a szabadságharc bukása után pedig részt vett a forradalmárok rejtegetésében. Miután a rendőrség kezére jutott Teleki Blanka levelezése, 1851-ben Bécsben elfogták, és Pestre szállították. A haditörvényszék tízévi várfogságra ítélte; sok magyar sorstársához hasonlóan Brünnben, Olmützben és végül Kufsteinben raboskodott, Szabadulása után öt évig élt húgánál a francia fővárosban, s a párizsi Montparnasse temetőben helyezték örök nyugalomra.

Teleki Blanka03
A szintén író és esszéista Emma már időben emigrált Franciaországba, ahol hozzáment Auguste de Gérando francia arisztokratához. Vaugirard utcai otthonuk a magyar és lengyel emigráció, valamint francia szimpatizánsaik találkozóhelyéül szolgált 1870-ig, amikor Emma és lánya visszatért Magyarországra.
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.