cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2022. május 21., 19:44

Ma ünnepelné születésnapját Fehér Klára írónő

Hogy hanyadikat? Érdekes, hogy ezzel kapcsolatosan nagy a bizonytalanság az interneten. Van, ahol születési évét következetesen 1919-ben határozzák meg, a Wikipédia egyetlen oldalán belül két évszám is szerepel, míg a Petőfi Irodalmi Múzeum úgy itéli meg, hogy Fehér Klára idén lenne 100 esztendős.

Fehér Klára
Fotó: MTI

Íme néhány könyvcím az írónő életművéből: Bezzeg az én időmben, Hová álljanak a belgák, Mi, szemüvegesek, A tenger, Oxygénia... 26 éve, hogy Fehér Klára az örök vadászmezőkre költözött, és máris sikerült őt elfelejtenünk. Pedig jellegzetes hangjával, kedves humorával egykor a legnépszerűbb szerzők közé tartozott. A 60-as, 70-es évek fiataljai szinte az ő gyermekkönyvein keresztül szerették meg az olvasást. Ennek ellenére egy ideje már művei csak elvétve jelennek meg újabb kiadásban, aki kíváncsi lenne rájuk, annak elsősorban az antikváriumokban vagy a könyvtárakban kell keresgélnie.

Az írónőt először  újságíróként ismerte meg az ország. Szépirodalmi  alkotásokkal a negyvenes és az ötvenes évek fordulóján jelentkezett először, miután befejezte tanulmányait a budapesti közigazgatási egyetemen.

Írói működésének első szakaszát a közvetlen politikai szolgálat jellemezte, ekkor ismerkedett meg későbbi férjével, az ugyancsak író Nemes Lászlóval is. 1956-ban A tenger c. regényének megjelenése új pályaszakasz kezdetét jelentette életművében.

Számtalan műfajban dolgozott, a publicisztika mellett írt regényeket és elbeszéléseket, humoreszkeket és drámákat, a hatvanas évek elejétől – férjével együtt – útikönyveket.

Írásaiban leginkább hétköznapi figurákat, értelmiségieket, hivatalnokokat, újságírókat állít elénk, a hatvanas-hetvenes évek világának jellegzetes alakjait. Pellengérre állítja az ügyeskedőket, a hatalommal visszaélőket .Emberi sorsokat és magatartásokat ábrázol, jellembeli gyöngeségeket. 1979-től --szabadfoglalkozású íróként-- csak az alkotásnak élt.

Tevékenysége termékeny és sokrétű volt, a nagyközönség  elsősorban gyermek- és ifjúsági regényeit, meséit, ismeretterjesztő munkáit és útirajzait kedvelte. De a József Attila-díjas írónő bemerészkedett a tudományos-fantasztikus regények világába is.

Bevallom, ha Fehér Klára nevét hallom—bárcsak gyakrabban hallanám/!/--,nekem a Bezzeg az én időmben c. ifjúsági regénye jut elsőként az eszembe. Nem emlékszem már, hogy a pöttyös vagy a csíkos könyvek sorozatában olvastam-e, de azt biztosan  állíthatom: ez a kedves kis regény remek betekintést nyújthat fiataljaink számára is egy letűnt korszak világába. Ez a regény --a Cicero Könyvkiadó jóvoltából-- 2022-ben újra megvásárolható.

Fehér Klára és férje imádtak utazni, az utazások élményeit pedig  könyvekben megörökítették meg. Írtak utikönyvet Japánról, Kanadáról, Törökországról, Ausztráliáról..., sőt hazájukról, Magyarországról  is. Fehér Klára utolsó műve, a Hetedhét tengeren halála évében, 1996-ban jelent meg.

Férje, aki 22 évvel túlélte feleségét, 2003-ban Fehér Klára-irodalmi díj elnevezéssel --a fiatal magyar írók támogatására-- alapítványt hozott létre, amelyet a Petőfi Irodalmi Múzeum kezel.

Megosztás

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.