2021. december 4., 15:21

Könyvajánló: Elmerülő

Három pszichológus- és egy mérnökhallgató 2020 első felében a közösségi médiában online platformot indított azzal a céllal, hogy a karantén idején a mentális egészség témakörében tájékoztatást nyújtsanak olvasóiknak. Ebben valószínűleg az is szerepet játszhatott, hogy megsejtették: a Covid stresszhelyzetek sorát nyitja meg az emberek életében, megsokszorozva ezzel mentális nehézségeiket.

könyv
Fotó: Archívum

Az alapítók, Miklós Andrea, Pető Dorina és Juhász Bettina már a Mélylevegő Projekt nevet viselő oldaluk megtervezésekor tudták, mentális egészségünk megőrzésének mikéntjéről és napjaink pszichés problémáinak, hangulatzavarainak okairól, tüneteiről szeretnének tájékoztatást nyújtani azért, hogy általa a témában járatlanok jobban eligazodhassanak saját belső világukban, illetve jobban megértsenek másokat. Oldalukon, amelynek megjelenése Pálovics László munkáját dicséri, szó esett már többek között arról, hogyan segíthet lelki egyensúlyunk megtartásában a napirend, a sport, az egészséges étkezés, milyen tünetei vannak az erős szorongásnak, hogyan néz ki egy pánikroham, vagy mi a teendő akkor, ha észrevesszük, embertársunk nincs jól. 

Ahogyan az oldal működtetői a sajtónak többször is elmondták már: írásaikra számtalan visszajelzést kapnak, pl. arról, hogy annak hatására egyéni problémáikkal pszichológushoz fordultak vagy épp elgondolkodtak a pszichoterápián történő részvételen. Népszerűségüket ékesen bizonyítja az a tény is, hogy a közösségi oldalon pillanatnyilag 93 ezer követőjük van, elsősorban a 18 -35 év közöttiek korosztályából.

Az sem tekinthető véletlennek, hogy első posztjaikat a depressziónak, a szorongásnak és a pánikbetegségnek  szentelték, hiszen a depresszió ma Magyarországon minden 14. embert érint, ez a legelterjedtebb mentális betegség. Ugyanakkor élete során az összlakosság 15 százaléka legalább egyszer maga is megtapasztalja. A betegség gyakorisága 1990 és 2017 között világszerte  ötven százalékkal megemelkedett,  ráadásul a covid megjelenése sem volt jó hatással lelki egészségünkre. A járvány a depressziós és szorongásos panaszok 2,5-3-szoros emelkedését eredményezte.

Ugyanakkor érdemes tudni, hogy a depresszió jól kezelhető, nem kell vele együtt élni.

Szabados Ágnes, a Libertine Könyvkiadó megálmodója is találkozott a Mélylevegő Projekt oldalával, s mivel tevékenységüket hiánypótlónak ítélte, felajánlotta: írásaikból állítsanak össze egy könyvet, amelyet a kiadó szívesen megjelentet. Erre 2021. november 6-án sor is került, a könyv az Elmerülő címet kapta. A kiadvány egyrészt megérteti olvasójával, mentális problémája esetén milyen folyamatok zajlanak le benne, másrészt mankót, segítséget nyújt abban, mit kell ilyenkor tennie. Nemcsak az ismeretterjesztésre koncentrál, hanem a lelki egészség támogatására is, fellépve a mentális betegségekkel élőket övező megbélyegzés ellen.

A szerzők nem győzik elégszer hangsúlyozni: pszichológushoz járni ugyanolyan normális dolog, mint elmenni a háziorvoshoz, hiszen  testi egészség sincs mentális egészség nélkül!

A kötetben a depresszió, a szorongás vagy a pánikzavar mellett olyan kevésbé ismert, ám sokakat érintő jelenségeket is bemutatnak, mint az imposztorszindróma, a gaslighting-effektus, a mérgező pozitivitás vagy az érzékszervi túlterhelés. Mindezt közérthetően, olvasmányos formában, ábrákkal illusztrálva, ráadásul a szakkifejezések mellőzésével.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.