2024. május 14., 14:36

KGB – A szovjet titkosszolgálatok története

Sokan kedvelik azokat a filmeket, amelyek főszereplői a ravasz és sikeres kémek, akik végrehajtják a rájuk bízott feladatot és még a lebukást is elkerülik.

KGB

A valóságban természetesen mindez kevésbé látványosan zajlik és az ellenfél kémelhárítása gyakran áthúzza a számításokat. Ha valaki a titkosszolgálatok működését kutatja, annak nincs könnyű dolga. Különösen, ha a szovjet titkosszolgálatokról szeretne minél több információ birtokába jutni.

Bernard Lecomte francia újságíró és történész a L’ Expresz hetilap kelet-európai tudósítójaként kezdett ezzel a kérdéssel foglalkozni és a lehetőségekhez képest (ezt nem árt hangsúlyozni) igyekezett megbízható és tárgyilagos képet rajzolni a szovjet-orosz titkosszolgálatok szerkezeti felépítéséről és tevékenységéről. Könyvében foglalkozik néhány nagy fontosságú akcióval is, amelyek hátterében ez a rettegett szervezet állt.

Megjelent a Magyar7 2024/19.számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.