2024. április 8., 09:37

Gondolatok Nényei Pál Petőfiről írott könyvéről

Még az elmúlt év végén, Petőfi Sándor születésének kétszázadik évfordulója apropóján jelent meg Nényei Pál író, tanár legújabb könyve, a Petőfi. Bár a kötet elsőre úgy tűnik, hogy a szerző alternatív irodalomtörténeti sorozatának, Az irodalom visszavágnak negyedik kötete,  a szerző többször is leszögezi: az nem a diákoknak szánt irodalomtörténet folytatása, hanem annak különkiadása a költőről.

Nényei Pál
Fotó: Archív felvétel

Aki már olvasott bármit a szerzőtől, az sejtheti: valószínűleg ez is egy szokatlan hangvételű könyv lesz, amelyből nem hiányozhatnak majd a nyelvi lelemények, a humor, az olvasóval kialakított párbeszédek stb. És a Petőfiről alkotott kép sem simul majd bele teljesen abba az ismeretanyagba, amelyet az iskolákban oktatunk.

A kötet középpontjában ezúttal is az irodalmi szöveg áll, ill. a költő, aki - Nényei bevallása szerint - olyan, mint az élet: „Azaz nem lehet róla igazából semmit sem mondani anélkül, hogy ordas közhelyeket ne puffogtatnánk. Ő se ez, se az, és mégis igazán "ez", miközben nagyon is "az"!“ A szerzőnek az volt az elsődleges célja: az olvasó próbáljon meg vele együtt a közhelyek mőgé nézni, és Petőfit annak látni, aki valójában volt. Engedjük meg neki, hogy egyszerűen csak  költő lehessen.  Már a kötet alcíme – A néma gyerektől a szent világszabadságig – is utal arra a rengeteg közhelyre, ami Petőfihez kapcsolódik.

Ebben a könyvben az a legizgalmasabb, hogy szerzője  szokatlan szempontokat villant fel az olvasók előtt, majd együttgondolkodásra biztat. Az új megközelítésekkel pedig teljesebb, árnyaltabb kép alakítható ki Petőfiről. És az is világossá válik, hogy sokszínű egyéniség volt, és az ellentmondó dolgok, mint mindannyiunkat, őt is jellemezték.

A magyar emberek tudatában elválik egymástól  a költő életműve és a kultusza által teremtett Petőfi, ráadásul a nemzeti emlékezetben költészete másodlagos jelentőségű politikai szerepvállalása mögött. Nényei ezt helyteleníti, meggyőződése ugyanis: költőink esetében mindig verseik minősége kell legyen a legfontosabb, nem pedig esetleges politikai szerepvállalásuk.

Azt is szentül hiszi: Petőfi lírikusként a legnagyobb, amikor nem kell történetet mesélnie, nem kell senkinek üzennie, akkor alkotja a legértékesebb alkotásait.

Ez nem azt jelenti, hogy rossz epikus volt, hanem azt, hogy epikai műveinek legszebb részei is lírai természetűek.

Az író nagyra becsüli Petőfinek azt a képességét, hogy egyetlen mondatba képes besűríteni teljes művének mondanivalóját. A János vitéz története pl. ebből a hasonlatból is kiolvasható: „Elváltak egymástól, mint ágtól a levél”. Nényeiben legnagyobb gyönyörűséget a tájversei keltettek, a Fa leszek, ha...A füstbe ment terv, az Itt állok a róna közepén, A virágnak megtiltani nem lehet, de A helység kalapácsának érdemei is vitathatatlanok. Sok olyan Petőfi-alkotást is megoszt olvasóival, amelyeket  nálunk alap- és középszinten sem oktatnak. 

Nényei Pál legújabb könyvét elsősorban azoknak ajánlom, akik szeretik a szórakoztató módon megírt könyveket, az új megközelítéseket, miközben nem ígérnek könnyű olvasmányt, hiszen a szerző szinte végig együttgondolkodásra ösztönzi olvasóit. Aki megteszi vele ezt a közös utat, az egészen biztosan árnyaltabb képet kap a 200 éve született költőről, mint amilyen eddig élt benne.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.