2024. február 23., 14:09

Felvidéki Magyar Irodalom Napja és Dobos László-életműdíj

A magyar széppróza napjához szorosan illeszkedve a Szlovákiai Magyar Írók Társasága szervezésében tegnapelőtt mutatták be Nyárasdon Nagy Erika szlovákiai magyar írókkal és költőkkel készült interjúkötetének második részét. Az eseményen történt egy fontos bejelentés. Hodossy Gyula, a társaság elnöke a helyszínen elmondta, hogy a SZMÍT október 28-át a Felvidéki Magyar Irodalom Napjává nyilvánította s egyúttal megalapította a Dobos László-életműdíjat.

Felvidéki Magyar Irodalom Napja
Galéria
+1 kép a galériában
Felvidéki Magyar Irodalom Napja
Fotó: Lacza Gergely

A bejelentés után az írószervezet elnökét, Hodossy Gyulát kérdeztem.

hodossy-gyula
Hodossy Gyula
Fotó:  Lacza Gergely

Mi volt az apropója az emléknap létrehozásának és a díj megalapításának?

Az volt a kiindulópontunk, hogy legyen a felvidéki magyar irodalomnak napja, amikor csak ez van a fókuszban. Mostanság a széppróza napját ünnepeljük, de erre is várni kellett, hiszen ha már a költészetnek, majd a drámának is volt napja, akkor adta magát, hogy legyen a szépprózának is, hiszen a magyar prózairodalom nagyon jó minőséget képvisel, tehát érdemes róla külön is beszélni meg apropót ad arra, hogy beszéljünk róla. Amióta ugyanis létezik ez a nap (néhány éve), azóta tudjuk, hogy több száz rendezvény valósult meg a Kárpát-medencében, különböző szerzői esteket tartanak stb. Hasonlót szeretnénk a felvidéki magyar irodalomnak.

Ha jól értelmezem, akkor irodalomnépszerűsítési céllal javasolták ezt a napot. A Dobos László-életműdíj hogyan kapcsolódik ehhez az eseményhez?

Így van. Már régóta szó volt róla, hogy legyen a szlovákiai magyar irodalomnak egy fő díja, és a kettő adta egymást. Ha már Dobos Lászlóhoz mérten (akinek hatalmas érdemei vannak a szlovákiai magyar irodalom második világháború utáni újraszervezését és a szlovákiai magyar könyvkiadás újjáélesztését illetően) és a születésnapjához igazodva határoztuk meg a Felvidéki Magyar Irodalom Napját, akkor egyértelmű volt, hogy róla nevezzük el azt a díjunkat, amit fődíjnak szántunk már évek óta. Ennek értelmében minden évben egy díjat osztunk majd ki. Ráadásul azt sem titkoltuk soha, hogy folyamatosan azon dolgozunk, ne csak nyugat-szlovákiai központú legyen a mi irodalmunk, hanem a keleti régiókat is bekapcsoljuk a felvidéki szépirodalmi élet vérkeringésébe. Folyamatosan és tudatosan megyünk keletre. Tavaly a széppróza napi, ünnepi rendezvényeinket Szepsiben tartottuk, de Gömörben, Rimaszombatban is volt több rendezvényünk, vagy éppen Ipolyságon. Mivel ugye Dobos László Királyhelmecen született, így minden évben ott lenne a díjátadó, amelyre természetesen rászervezünk valamilyen programsorozatot.

Dobos László
Fotó:  csemadok.sk

Gondolom, ezt a napot nemcsak a szlovákiai magyarok számára találták ki, hanem szeretnék, ha az egész Kárpát-medence és a diaszpórák magyarsága is tudomást venne róla.

Az egy dolog, hogy a Felvidéki Magyar Irodalom Napját mi, mint SZMÍT, a jövőben minden évben megtartjuk, de természetesen mindenkit ösztönözni fogunk arra (és azért is kértük meg a Magyar Írószövetséget, hogy csatlakozzon ehhez az ötlethez, amely szervezet ezt nagy örömmel megtette), hogy október 28-án vagy az ahhoz közeli napokon szervezzenek felvidéki irodalmi esteket a kultúrházakban, könyvtárakban, iskolákban, s így gondolom, sokkal nagyobb visszhangja lesz ennek a kezdeményezésnek, és ezt is hasonlóképpen ünneplik majd, mint a többi szépirodalomhoz kapcsolódó emléknapot. Egyébként is

a súlyához képest nagyon háttérbe van szorítva a felvidéki magyar irodalom, én legalábbis ezt így érzem,

az erdélyi irodalom domináns, de még a vajdasági és a kárpátaljai magyar irodalomnak is jóval erősebb visszhangja van. Ez nem minőségi rangsor, jelenlét szempontjából vagyunk hozzájuk képest lemaradva, így azt várom el ettől a dologtól, hogy felzárkózik hozzájuk a szlovákiai magyar irodalom is, és lesz egy apropója annak, hogy erre fölfigyeljenek, utánaolvassanak, ezáltal erősebben „beemelődjön” az összmagyar irodalmi életbe.

A Dobos László-életműdíjra bárki javasolhat szlovákiai magyar írót, költőt?

Természetesen igen. A beérkező javaslatokat a SZMÍT választmánya átnézi és a javasolt személyiségek közül kiválaszt hármat, akik közül a következő összetételű háromtagú szakmai zsűri dönti el a díjazott személyét: Mezey Katalin Kossuth- és József Attila-díjas prózaíró, költő, műfordító, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja; Király László Kossuth- és József Attila-díjas erdélyi magyar költő, író, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja és Vári Fábián László, Kossuth- és József Attila-díjas kárpátaljai magyar költő, kritikus, a Magyar Művészeti Akadémia Irodalmi Tagozatának vezetője.

Azért gondoltuk úgy, hogy a díjat odaítélő bizottság úgymond Kárpát-medencei „hatáskörrel” működjön, hogy a jelölési folyamat ne legyen belterjes, ne egymás között osszuk szét a díjat,

hanem legyen egy Kárpát-medencei sugara. Ami a jelölteket illeti, csupán az a kritérium, hogy olyan szlovákiai magyar író, költő, irodalomtudós jelölhető, mindenki által csak egy személy, aki korábban már részesült a Szlovákiai Magyar Írók Társasága alapdíjainak valamelyikében (Talamon-, Forbáth-, Turczel-, Simkó-díj, illetve Arany Opus díj). Az ajánlásokat a [email protected] e-mail címre lehet küldeni. Határidő: 2024. szeptember 10.

Felvidéki Magyar Irodalom Napja
Galéria
+1 kép a galériában

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.