2021. július 21., 11:25

Fekvőbiciklivel Kőrösi Csoma Sándor útján

Komárom. Tizenegy hónap és néhány nap, tizenháromezer kilométer, tizenegy ország, hetven kiló cipelnivaló. Egy rendhagyó expedíció számokban. Kőrösi Csoma Sándor útját járta be fekvőbiciklivel és gyalogszerrel a dél-komáromi Zichó Viktor, aki a Piko Bike kerékpáros bolt meghívására bemutatta az expedícióról írt könyvélt kedden a RÉV Magyar Kultúra Házában. A Csoma útján két keréken a nagy utazó indulásának kétszázadik évfordulója alkalmából jelent meg.

Zicho Viktor
Galéria
+3 kép a galériában
Fotó: A szerző felvétele

Zichó Viktor a magyarság őshazáját kutató Kőrösi Csoma Sándor naplóját olvasva határozta el, hogy megteszi az utat Komáromból Csomakőrös, a nagy előd szülőfaluja érintésével Dardzsilingbe.

Hogyan került sor a kedd esti komáromi előadásra? „Tavaly június végén, amikor az az expedíciót befejezve már hazafelé jöttem, rám írt Kovács Kamill, hogy feltétlenül meséljem majd el itt a kalandjaimat.

El is kezdtük szervezni az előadást mindjárt őszre. Akkor pedig jött a koronavírus-járvány újabb hulláma, bezártak az országok.

Most, hogy megint kinyitottak és kijött a könyv is, kihasználtuk a lehetőséget, és eljöttem – nyilatkozta portálunknak Zichó Viktor.

Zicho Viktor
Fotó:  A szerző felvétele

Majdnem egy évig tartott, kalandos utazása volt. Csomakőrösről diót is vitt Csoma Sándor sírjához.

  "Kovásznai fiatalok ötlete volt, hogy magyar nemzeti színű szalagok mellett vigyek diót is Csoma Sándor szülőháza kertjéből a diófáról. Három táska volt a kerékpáromon, a középső táskában voltak az értékek, legalul a diók.

Azt a középső táskát mindig magammal vittem, amikor nem volt mellettem a bicikli. Az öt diót elültettem a síremléknél. Jövőre megint expedíciót tervezek a Himaláján keresztül. Majd megnézem, mekkorára nőttek a diófák”

– avatott be az utazó.

Megtudtuk, a kalandfotózás a kedvenc műfaja, tizenhét éves kora óta fotózik.

Úgy kell bemutatni az embereknek az élményeket fotók segítségével, hogy valahogy visszakapják az élményt, amit az utazó, a kalandor érez”

– vélekedik. Zichó Viktor eddig öt helyen mutatta be a kötetet.

„Pozitív visszajelzéseim vannak. A stílushoz tartozik, hogy bizonyos részeknél megőriztem bizonyos nyersességet, úgy tudtam leírni a stresszt, ami akkor bennem volt. Néhol útleírás, máshol regény. Vannak benne tájleírások és olyan szövegek is, amelyek embereket jellemeznek” – árulta el a szerző.

Komáromi előadására sokan voltak kíváncsiak július 20-án. Könyvét is vették, Zichó Viktor mindenkinek írt a könyvbe egy-két kedves sort. Az érdeklődők a továbbiakban a város Diderot könyvesboltjában juthatnak hozzá kalandokkal teli utazása 367 oldalas leírásához.
Zichó Viktor
Galéria
+3 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.