2024. február 21., 21:02

Elhunyt Oros László helytörténész

Életének 73. évében elhunyt Oros László helytörténész, a felvidéki magyar írásbeliség dokumentumainak és az 1918 óta az egykori Csehszlovákiában, majd az önálló Szlovákiában megjelent magyar nyelvű könyvek, folyóiratok gyűjtője, a Bibliotheca Pro Patria magángyűjtemény alapítója.

Hiányozni fog
Oros László helytörténész
Fotó: Görföl Jenő

Oros László Felsőszeliben született 1952. február 4-én. A magyar általános iskolát is itt végezte, ezt követően a komáromi Gépipari Szakközépiskolában érettségizett 1971-ben.

Hivatásos katona lett: 1977-ben Turócszentmártonban, a Katonai Főiskolán szerzett oklevelet, majd a brünni katonai akadémiát elvégezve lett hadmérnök. Különböző csehországi helyőrségekben kartográfusként szolgált és 1993-ban alezredesi rangban vonult nyugalomba.

Oros László az 1970-es évektől egyre intenzívebben kezdte el gyűjteni a felvidéki magyar írókkal kapcsolatos dokumentumokat. Akkor személyesen is felkereste a pozsonyi szerkesztőségekben dolgozó írókat és költőket és elsősorban Dobos László és Fónod Zoltán buzdítására vágott bele később legendássá vált gyűjteménye megalapozásába.

1993-ban visszaköltözött szülőfalujába és létrehozta a Bibliotheca Pro Patria magán dokumentumgyűjteményt, amelyben több mint tízezer, az egykori Csehszlovákiában, illetve Szlovákiában kiadott magyar könyv (a legtöbb dedikált), számos felvidéki magyar folyóirat bekötött évfolyama kapott helyet, de Oros László gyűjtötte a felvidéki magyar írók dedikált fényképeit, kézzel írt leveleit, a felvidéki magyar színházak műsorfüzeteit, plakátokat, képzőművészeti kiállítások katalógusait, valamint magyar jellegű múzeumi kiadványokat is.

Nemcsak felvidéki magyar, hanem magyarországi, valamint cseh és szlovák írókkal is folyamatosan levelezett, ezek is a gyűjteményének becses darabjai.

Számos helytörténeti kiadvány is fűződik a nevéhez. Ezekben egyrészt Felsőszelivel kapcsolatos eseményekkel, személyiségekkel és a falu hitéletével foglalkozott, másrészt több alkalommal is beszámolt gyűjteményének pillanatnyi állapotáról és gyarapodásáról.

Rendszeres résztvevője és előadója volt a szlovákiai magyar helytörténészeket tömörítő Pro Patria Honismereti Szövetség udvardi összejöveteleinek. 2016-ban Patria-díjjal tüntették ki.

Béke poraira
A Pro Patria Szövetség tagjai koszorúznak Udvardon. Balról: Szabó László, Oros László, Neszmérei Tünde és Bárdos Gyula
Fotó:  Görföl Jenő

Halála a felvidéki magyar szellemi és kulturális élet nagy vesztesége.

Temetése február 24-én, 13 órakor lesz Felsőszeliben.

Nyugodjon békében.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.