2022. november 27., 14:29

Egy viszontagságos követi utazás

Az Oszmán Birodalom a 15. századtól egyre inkább igyekezett kiterjeszteni hatalmát Európa keresztény országaira is. 

tihamer_konyv

A törökök többször szerették volna elfoglalni Bécset, de ez végül nem sikerült. Ennek ellenére a Habsburg és az Oszmán Birodalom folyamatos diplomáciai kapcsolatokat ápolt egymással és időnként követeket is küldött a másik fővárosába.

II. Rudolf császár 1591-ben egy népes csapatot menesztett Konstantinápolyba, jószándékát 30 ezer aranydukáttal is nyomatékosítva.

A küldöttség tagja volt az akkor még alig 15 éves Mitrovicei Vencel (1576–1635) cseh nemesifjú is, aki később egy sok kiadást megért, több nyelvre is lefordított útirajzot írt erről a kalandokban bővelkedő utazásról. A követség tagjait Konstantinápolyban kémkedéssel gyanúsították meg, így éveket rabságban töltöttek, de végül hazatérhettek. Mitrovicei Vencel beszámolója érdekes földrajzi, néprajzi és társadalomrajzi adatokat is tartalmaz, ezek teszik még értékesebbé és vonzóvá a könyvét.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.