cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2024. június 5., 12:38

Duba Gyula: Sólyomvadászat

A nemrégen elhunyt kiváló Kossuth-díjas író harminc évvel ezelőtt, 1994-ben adta ki ezt a kisregényét, amely talán a legvékonyabb könyve, még 130 kis méretű oldalt sem tölt meg. 

Duba Gyula: Sólyomvadászat

Nagyon „realisztikus”, de formai szempontból mégis szokatlan, a II. világháború után, az 1950-es években induló felvidéki írókra nem jellemző megoldásokat alkalmazó szöveg ez, amelyben az egymást követő fejezetek nem a folyamatosan haladó idő szerint rendeződnek, hanem a főhős tudatában, mint egy nyugtalan álomban már-már találomra egymásra tolulnak.

Vazallus Lázár egyfajta szerződést kötött az ördöggel, mint Thomas Mann Doktor Faustus című regényének zeneszerző hőse, Adrian Leverkühn, de az őt megkörnyékező ördög a titkosrendőrség, amely zsarolással veszi rá a hőst, hogy aláírja az együttműködést a szervezettel, miközben fia, akinek a jövője érdekében teszi mindezt, teljesen elidegenedik tőle.

A történet kulisszáiban ráismerünk a pozsonyi belváros utcáira és vendéglátóhelyeire, ugyanakkor a hős sorsa számos felvidéki magyar értelmiségi félresiklott életét is tükrözi.

Megjelent a Magyar7 hetilap 2024/22. számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.