2020. október 19., 14:44

Boszorkányok, családi drámák és egy vörös róka

Familiárisok. Vagyis, ha a magyar megfelelőjét keressük: családi bizalmasok, szolgálók. Végül is Stacey Halls regénye, a Familiárisok – A Pendle-dombi boszorkányok című műve erről (is) szól. Történelmi fantasy, amely régen élt valós személyek alternatív életét mutatja be az olvasónak.

Fotó: Reczai Lilla

Stacy Halls az angliai Lancashire nevű kis településen nőtt fel, s nem is gondolta volna, hogy a hely számos ötlethez, még inkább egy könyv megírásához ad majd ihletet a számára. Elsőkötetes szerzőként a Familiárisok című regénye elsöprő sikert aratott, s számos nyelvre lefordították a könyvet.

Látványnak sem utolsó egyébként a kötet, gyönyörű borítója teljesen elbűvöli a mit sem sejtő olvasót. Bevallom, már ezért is megérte elhozni a könyvesboltból a művet, a történet pedig csak hab volt a tortán. 

A Pendle-domb valóban létező hely, amelyet a boszorkányüldözésekkel hoznak kapcsolatba a helyiek. Nem volt hát kérdés, hogy mi adja az alapot a történetnek. A könyv elején megismerkedünk egy régmúltú nemesi családdal, annak urával és úrnőjével, akik látszólag boldog családot alkotnak. Csupán akkor jövünk rá, hogy talán nem is olyan felhőtlen a boldogságuk, amikor kiderül, hogy az úrnő – Fleetwood Shuttleworth – már negyedik gyermekével várandós. A bökkenő ugyanis ott van, hogy az első három kisbabát nem sikerült a világra hoznia. Az 1600-as évek első felében játszódik a történet, amikor még nem törődtek túlságosan az asszonyi akarattal, ha a nő véleményt nyilvánított rá sem hederítettek. Csupán az volt a dolga, hogy előnyös legyen a házassága és gyermeket hozzon a világra.

Fleetwood a kudarcok során nagyon legyengült, s bizony, ha nem botlik bele Alice Greybe, a fiatal bábába, akkor lehet elveszít mindent. Ám Alice megígérte neki, hogy támogatja őt, csak egy valamit nem szeret: a hazugságokat.

Richard, Gawthorpe Hall ura és Fleetwood férje azonban sok mindent eltitkol felesége elől, de a titkokra és a kellemetlenségekre a történet során fény derül. Az is kitudódik, hogy a Pendle-dombi boszorkányok valóban boszorkányságért lógnak majd az akasztófán. S Alice-ról is azt állítják, boszorkány, de Fleetwood nem akarja elhinni ezt a mesét. Mivel ragaszkodik Alice tudásához, és később rokonlelket lát a lányban, mindenáron meg akarja menteni a kötéltől. A lány ártatlanságát azonban be kell bizonyítania, és ez a vállalkozás – valljuk be – egy állapotos gyenge nőnél eleve kudarcra van ítélve. Ráadásul családi barátjuk, a főbíró Roger Nowell sem könnyíti meg a helyzetét.

Izgalmas, fordulatos, magával ragadó történet I. Jakab király korának árnyékában, amely leginkább a bátorságról, az elszántságról és a reményről szól. Csalódások, megbékélés és szeretet, valamint egy vörös róka, ami mindig akkor bukkan fel a történetben, amikor a leginkább szükség van rá.

Bekuckózós, őszi estéken kellemes olvasmánynak minősül, s a múlt rejtélyeibe is betekintést nyerünk általa, persze csak mértékkel.

Megosztás
Címkék