2021. december 18., 18:20

Billy Summers – Stephen King szimpatikus bérgyilkosa

2021. november 20-án az Európa Kiadó gondozásában jelent meg Stephen King legújabb, magyar nyelven is elérhető regénye, a Billy Summers.

Billy Summers
Fotó: www.pantarhei.sk
Billy Summers bérgyilkos, a legjobb a szakmájában. Kitüntetett iraki háborús veterán, a világ legjobb mesterlövészei közé tartozik. Munka után viszont felszívódik. Erkölcsi kódexe szerint csak az igazán rossz emberekre vadászik. Billy végleg ki akar szállni, előbb azonban vár még rá egy utolsó munka. Ugyan mi sülhetne el rosszul? Persze hogy minden. És miközben Billy megpróbálja összerakni szétesett világát, megmenti a fiatal Alice-t is, és végül együtt indulnak megbosszulni egy rendkívül gonosz ember bűneit”

– olvasható a 472 oldalas, keménytáblás kötésű kötet ismertetőjében.

A történetmesélés azért ennél bonyolultabb, hiszen a sztori David ’Dave’ Lockridge feltörekvő írópalánta és Dalton Curtis Smith számítógép-szerelő nézőpontjából is összetevődik – mindkét alak egy Billy által kitalált, saját életet élő karakter, s Summers együgyű énjét, valamint önéletrajzi ihletésű figuráját, Benjy Compsont még nem is említettük… Billy Summers, illetve Benjy Compson története tulajdonképpen regény a regényben, amit az bonyolít tovább, hogy Billyn kívül Alice is írja. Néha kellemesen zavaros, hogy nem egyértelmű, egy-egy szövegrészben kinek a gondolata bomlik ki: az igazi Billyé, Billy együgyű énjéé, Benjy Compsoné vagy Alice-é.

Egy másik bérgyilkosnak, Joel Randolph Allennek a megölése a cél, aminek érdekében Billy hosszú hetekre beépül Midwoodban. Sokkal szorosabb kapcsolatot alakít ki a helyiekkel, mint azt kezdetben tervezi.

Jó emberek alszanak a házak mélyén, ebben az utcában is. Egyiküket sem fogja megölni, de gyanítja, hogy valamit megöl bennük, amikor kiderül, miért volt itt igazából”

– vívódik, s azt a kérdést is felteszi magában, hogy vajon becsületért ölni jobb, mint pénzért? És a sors csak eztán sodorja az útjába Alice Maxwellt, akiben néhai kishúgát látja. Billy valóban egy rendes fickó rossz munkakörben.

A láttató erejű, izgalmas könyv részben háborús történet, részben óda az amerikai kisvárosokhoz és az ott élő emberekhez, ráadásul a King-próza egyik leglenyűgözőbb és legmeglepőbb párosát mutatja be. Regény a szeretetről, szerencséről, sorsról és egy olyan összetett hősről, aki mindössze egy utolsó lövésre van a megváltástól”

– fogalmazta meg a kiadó.

A jelenkor egyik legolvasottabb szerzője ezúttal is alaposan boncolgatja az amerikai kisváros környezeti viszonyait, de mély erkölcsi kérdések is előtérbe kerülnek, s a szokásos pszichologizálás és a gyermekkori traumák felemlegetése sem maradhat el. King Az írásról című könyvéből kiderül, hogy a kis Stephent négy-öt éves korában bántalmazta a bébiszittere: a szekrénybe zárta, a kanapéra nyomta, de olyan is előfordult, hogy az arcába szellentett. Az író mindezt sajátos humorral idézte fel: „Fölkészített az irodalmi kritikákra. Akinek egy százkilós bébiszitter fingik az arcába, miközben azt kiáltja, Pú!, az nemigen ijed meg a The Village Voice kritikájától.”

A fiatalkori bántalmazás Billy Summersben ennél mélyebb nyomokat hagyott; a lélektani kriminek is nevezett regényt olvasva tetten érhető izgalmas karakterfejlődése.

King lelkes olvasója ebben az esetben is találkozhat visszatérő elemekkel; az intertextualitás ezúttal is megjelenik. A Végítélet című regényéből felrémlik Nick Andros süketnéma karaktere, s a szintén onnan ismerős Hemingford Home-ba is ellátogathatunk. A bérgyilkos készülődéséről eszünkbe juthat a 11/22/63 című regény merénylete, a legizgalmasabb utalás azonban kétségkívül a Ragyogásból ismerős sövényállatok feltűnése. Hőseink ugyanis megközelítik a Sziklás-hegységben található, már leégett Panoráma Hotelt is…

Említés szintjén előkerül Cormac McCarthy neve, de William Faulkner A ​hang és a téboly című regénye, ahogy Orwell 1984-e, Daniel Keyes Virágot Algernonnak című műve és a sokat emlegetett Zola-regény, a Thérése Raquin is.

A kötetet a The Guardian az utóbbi évek legjelentősebb King-regényének nevezte, amely a The Sunday Times szerint feszes, kalandos, akciódús és lélektanilag is mély. Ha ezek a megállapítások nem is feltétlenül igazak, mi mindenképpen csak javasolni tudjuk Stephen King Billy Summers című regényének elolvasását.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.