2023. február 24., 19:32

Bemutatkozik a Nyugat Plusz Extra antológia

2023. március 2-án, 17 órától a Dunaszerdahelyi Csallóközi Könyvtárban mutatkozik be az Újnyugat antológia 2. része, a Nyugat Plusz Extra. A 2021-ben megjelent első antológiában számos felvidéki író és költő is szerepel. A kötetet bemutató Szabó Zoltán Attilával Nagy Erika, a SZMÍT volt titkára beszélget, aki dióhéjban elárulta, hogy miről lesz szó a beszélgetésen.

tabor_kalloy_nagy_szabo-1024x867
Galéria
+4 kép a galériában
Kálloy Molnár Péter, Nagy Erika, Szabó Zoltán Attila
Fotó: szmit.hu

Gondolom, az antológia folytatásáról van szó, amelyben szintén szerepelnek felvidéki magyar szerzők.
Igen, ez az antológia folytatása, és ebben is szerepelnek szlovákiai magyar alkotók, ami nem meglepő, mert a Nyugat Plusz folyóirat régóta jó kapcsolatot ápol az itteni szerzőkkel. A Nyugat Plusz Extra kiadványban jelent meg Hodossy Gyula verse Puskin a tiszta égbolt alatt címmel, Tőzsér Árpád Sah-matt című verse, Bolemant László Jelekből olvasás című költeménye, Varga Imrétől az Őszi etűd, Fellinger Károlytól a Profil, Z. Németh Istvántól a Vörös Ikarosz, továbbá Száraz Pál alkotása, a Mese a fehér kéményseprőről és Jancsó Péter Thrash című prózája.

Szabó Zoltán Attila nemcsak az itteni írókkal alakított ki jó kapcsolatot, hanem a Szlovákiai Magyar Írók Társaságával is szoros együttműködés alakult ki az utóbbi években. Milyen közös rendezvények zajlottak az elmúlt időszakban?
A lapbemutatókon kívül Szabó Zoltán Attila rendszeres résztvevője a fiatal írók táborának, ahol beszélgetünk az éppen aktuális számról, hiszen ő a Nyugat Plusz folyóirat alapító-főszerkesztője is. Beszélgetünk az antológiáról, Zoli köteteiről, mint a Tabló, vagy A Tabán a világ közepe című könyvéről, és egy korábbi interjúfűzér folytatásáról, a Tabló 2-ről is. A táborba rendszeresen eljött vele Kálloy Molnár Péter is, aki felolvasásokkal, megzenésített versekkel – kiélezve a szlovákiai magyar szerzőkre – színesítette a programot. Kálloy egyébként a szerkesztőbizottság tagja, és versei is megjelennek a lapban.

Szabó Zoltán Attila, Novák Valentin (középen) és Kálloy Molnár Péter a PIM-ben
Szabó Zoltán Attila, Novák Valentin (középen) és Kálloy Molnár Péter a PIM-ben
Fotó:  Szabó Zoltán Attila

Az irodalmi esten az említett Tabán a világ közepe című könyvről is szó lesz. Azt azért illik tudni, hogy a budai vár alatti legendás városrésznek házait a XX. században szinte teljesen elbontották, de maga a Tabán parkja a hatvanas évek végétől kezdve egyfajta könnyűzenei zarándokhellyé is vált.
A Tabán a világ közepe című kötet előszavát dr. Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának tárcavezetője jegyzi. Az utószót Lukács Sándor, Kossuth-díjas színművész, költő, a Nyugat Plusz szerzője írta. Talán az lesz a legjobb, ha én is őt idézem: „A Tabán a világ közepe című könyv mintapéldánya a magas színvonalú, szépirodalmi értékkel bíró szociográfiának”. A kötet lényegében a kortárs irodalom és a minőségi újságírás egyfajta jól sikerült metszete, amelyben személyes történetekkel, visszaemlékezésekkel ismerhetjük meg a tabáni „mikroklímát”, életérzést. Szabó Zoltán Attila, aki Schwalm Zoltán néven írja verseit, egyúttal házigazdája a Jókai Anna Szalonban a Tabán-sztorik elnevezésű zenés, irodalmi, helytörténeti előadásoknak is és a Talány Akusztik nevű zenei formáció egyik alapítója, szövegírója.

A Tabán-blues a budapesti városrész múltját, jelenét, kultúrtörténetét is bemutatja, felvillantja. Egyfajta zenés esszencia – csipetnyi Krúdy-hangulattal. A blues, mint műfaj pedig természetes választás volt a részünkről, hiszen a Tabánt a legendás május elsejei koncertek és az egykori Bem Rockpart (ahol ugye a KEX, a Mini, a R.A.B.B., Tátrai Tibor és Babos Gyula is játszott) bulijai miatt is sokan úgy tartják számon, mint a honi bluesmuzsika bölcsőjét”,

nyilatkozta Szabó Zoltán Attila az artnews.hu kulturális magazinnak.

Nyugat Plusz Extra
Nyugat Plusz Extra
Fotó:  internet
nyugat-plusz-extra_ujnyugat-antologia-2._meghivo
Galéria
+4 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.