2023. szeptember 25., 12:48

Az Opus 15 éve

A Szlovákiai Magyar Írók Társasága szervezésében  a Dunaszerdahelyi Csallóközi Könyvtárban került sor az Opus irodalmi folyóirat első 15 évének megünneplésére. A jubileumi beszélgetésen jelen volt a lap főszerkesztője, Petőcz András Babérkoszorú- és József Attila-díjas költő, író, továbbá a SZMÍT elnöke Hodossy Gyula József Attila-díjas költő. A beszélgetést Nagy Erika moderálta.

opus-15__2
Galéria
+4 kép a galériában
Petőcz András, Hodossy Gyula és Nagy Erika
Fotó: Lacza Gergely

Petőcz András szerint a bő másfél év alatt, amióta főszerkesztő, ugyan a lap céljához híven elsősorban a szlovákiai magyar irodalmat és művészetet kívánja bemutatni, de ismeretségi körének köszönhetően az anyaországi irodalom legjava is markánsan jelen van a periodikumban. Mivel közreadható anyag van bőven (elmondása szerint nem volt ez mindig így), van mód az aktuális termés legjavát a lapba válogatni, ezzel – az elmúlt évekhez képest – bizonyos fokú színvonalemelkedést tudtak elérni.

Egy dolog biztos: ahhoz képest, hogy ’21 novemberében, decemberében úgy álltunk, hogy nincs anyagunk, ahhoz képest most úgy állunk, hogy rengeteg anyagunk van. (…) Ebben a pillanatban a legkülönbözőbb Kossuth-díjas képzőművészek állnak sorban azért, hogy gazdagítsák az Opus képanyagát. A szó szoros értelmében olyan szerzőket, festőművészeket, képzőművészeket tudunk behozni az Opusba, akik a legjobbak közé tartoznak a magyar művészeti életben. (…) Inkább azzal van gond, hogy vissza kell adnom az anyagokat”,

ecsetelte Petőcz, aki szerint a fordításirodalom vonatkozásában is jól állnak.

opus-15__0
Petőcz András
Fotó:  Lacza Gergely

Amikor összeáll egy lap, akkor három nagy egységünk van, amiről mindenképpen érdemes beszélni, mondta a főszerkesztő. Az egyik a Küszöb, ami a fiatalokat jelenti, tehát az olyan kezdőket, akik most fognak belépni az irodalomba. Ezek az alkotók zömmel a SZMÍT Text-túra irodalmi workshopjain résztvevő fiatalok, akiknek munkáiból válogat a lap. A Láthatár rovat a fordításokat közli, és van egy erős képzőművészeti blokk is. Az Opus úgy kíván sokszínű lenni, hogy egyik lapszám sem hasonlít a másikra, még az állandó rovatok is strukturálisan különböznek, továbbá nemcsak az irodalom- és művészetkedvelőknek, hanem az igényes szórakozásra vágyóknak is próbál érdekes lenni.

Petőcz a beszélgetés során elmondta, hogy ő teljesen lazán és örömmel vállalta el a főszerkesztői munkát, mivel nincs erre úgymond rászorulva. Ezért sem görcsöl, amikor össze kell állítani a lapot, s véleménye szerint ez nagyon fontos, mert akkor lehet jól csinálni valamit, ha az ember nincs rágörcsölve arra, amit csinál. Az írásról elmondta, hogy akkor leszünk írók, ha magunktól írunk, de az a kérdés, hogy magunktól tudunk-e jót írni?
opus-15_
Petőcz András és Nagy Erika
Fotó:  Lacza Gergely

Hodossy Gyula röviden összegezte az Opus létrejöttének indítékát. Mivel a SZMÍT irodalmi folyóirata az Irodalmi Szemle volt, de „valamiféle jogi rafinériák révén” ez átkerült a Madách Könyvkiadóhoz. Mivel az írótársaság a lapot hosszú tárgyalások és egyeztetések után sem tudta visszaszerezni, ezért újat alapított. Az alapelképzelés az volt, hogy elsősorban a szlovákiai magyar szerzőknek biztosítsanak publikálási lehetőséget, és ezt mind a mai napig így gondolja a kiadó, mondta Hodossy.

Az Opus nem azt a célt tűzte, ki, hogy a meglévő ötven vagy száz irodalmi-művészeti lappal vetékedve legyen az elsők között, hanem elsősorban legyen a felvidéki kulturális élet legfontosabb lapja úgy, hogy közben állandóan az egyetemesség lebegjen a szerkesztők szeme előtt. Azt gondolom, hogy ebben nagyon jó választás volt Petőcz András személye, mert kiválóan ismeri az egyetemes magyar irodalomban ténykedő személyeket, ismeri képességeiket, műveiket és nagyon jól tudja, ki mindenkit kell megszólítani ahhoz, hogy teljesüljön az imént felsorolt kiadói követelmény, de közben az egyetemes magyar irodalmat is megfelelőképpen jelenítse meg ebben a lapban”,

hangsúlyozta a SZMÍT elnöke. Hodossy kiemelte, hogy a lap további erénye a színvonal megtartása mellett a szerzőgárda folyamatos cserélődése, amit csak hatalmas befektetett munkával lehet elérni. Általános tapasztalat ugyanis, hogy az irodalmi lapok többsége stabil szerzői körrel dolgozik, ami nem feltétlenül baj, de ezáltal nagyon belterjessé válik az orgánum és holdudvara.

opus-15__1
Z. Németh István
Fotó:  Lacza Gergely

 

 

opus-15__0
Galéria
+4 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.