2020. december 12., 15:59

Az erdei karácsony – a Felvidék mesekönyve

Új karácsonyi mesekönyv született a Felvidéken, amely nemcsak a szlovákiai magyar gyermekirodalmat gazdagítja, hanem táptalajt adhat egy családbarát kezdeményezésnek is.

A felsőpatonyi szerző, Kovács Barnabás szerint nem elég harci díszbe vágott felvidéki magyarnak lenni, tenni is kell egymás megsegítéséért. Erre tanít az Erdei karácsony című gyermekmese.

Az erdei karácsony című mesekönyv a Made in Felvidék jelzőt kapta.

Ez egy újszerű kezdeményezés, amely arra hivatott, hogy felrázza a megszokott gondolati sémákat, megújítsa a Felvidék gondolkodását. Mert nagyon is rendben van, hogy magyarnak valljuk magunkat a Felvidéken, de mi van ez mögött? Ott áll a puszta, színtiszta ember, monoton díszben, tétlenül. Jómagam úgy döntöttem, tenni szeretnék. Kovácsoljunk potenciált az itt élő emberekből, nyissunk lehetőséget, támogassuk egymást, és alkossunk valami jót egymásért.

Az erdei karácsony című mese is azért kapta a Made in Felvidék jelzőt, hogy utaljon az itteni összefogásra, hiszen itt született. Ez a mi mesénk.

Ez a mi mesekönyvünk. Ezzel együtt elindítottam a Családbarát projektet is.

Mi a célja ennek a kezdeményezésnek?

Küldetésemnek tartom, mint ahogy a mesekönyvet kiadó Pitypang kiadó is, hogy minél több gyermeknek biztosítsunk élményt. Nagy örömömre e nemes célt, küldetést számos csallóközi vállalat, polgármester támogatja. Hálás vagyok nekik, hogy mertek nyitni az új utak felé.

Egy olyan gazdasági, baráti összefogást szeretnénk aktiválni, amelynek keretében a vállalkozások egymásra épülhetnek, erősítve egymást, mellőzve a megszokott konkurenciaviszályt.

Gondolok itt többek közt művészekre, tehetségekre, gyermekekre, hogy megélhessék belső készségüket, kreativitásukat.

erdei karácsony

Nemes gondolat. De miről szól a mesekönyv, milyen karaktereket képzelhetnek el az olvasók?

A mesekönyvben számos kedves karakterrel találkozhatunk. A főszereplő Röffencs Pistán kívül találkozhatunk Birka Pállal, Kecske Lóránttal, Cincin Erzsivel, Márton Gúnárral, Huhi Botond bagoly bácsival és barátaival. Az izgő-mozgó Röffencsel mindig történik valami. Rendkívüli kalandokban vesz részt! Az udvaron játszva Röffencs és barátai belecsöppennek e különleges karácsonyi kalandba. Hógolyózás közben rádöbbennek, hogy a karácsony igencsak sebesen közelít. Most mi lesz? Ki kit ajándékoz meg? Mivel fogják díszíteni a fenyőfát? És ha a fenyő nemet mond, nem akar idén karácsonyfa lenni, akkor mi lesz? A válaszok a mesében rejlenek. Ám ezzel még nincs vége a történetnek. Röffencs és barátai karácsony estéjén belebonyolódnak egy nem várt fordulatba is: a szánról az ajándékok, hipp-hopp, eltűnnek. Vajon rájönnek, mi a rejtély nyitja?

Miként lesz a vállalkozóból író?

A szenvedély hajt, kipróbálni magam idegen vizeken, újat alkotni, extrém stílusokkal kísérletezni. Maga a folyamat, az áramlat, az út inspirál. A friss, tiszta erő éltet.

A gyermekirodalom egy különös folyamat részeként jelent meg nálam.  Ez a folyamat spirituális jellegű. Figyeltem a belső csendre, és újból megéltem a gyermeki énemet. A rácsodálkozás és az abszolút jelen világa ez. A felnőttes címkék, előítéletek, lexikális tudás ilyenkor a cserepadon üldögélnek. Legelőször képversekben gondolkodtam, majd filozófiai tanulmányok és versek következtek, végül a meseírás következett.

Mi a véleménye a felvidéki gyerekirodalom jelenlegi helyzetéről?

Nagyon összetett dologról van szó, és az éremnek két oldala van. Az egyik oldalon a vásárló jelenik meg. Ebből lehet következtetni, hogy az embereknek mire van igényük, mi az olvasó értékrendje, mit tart fontosnak, és ehhez a belső habitushoz kapcsolódik a szépérzék. Valójában ez a belső ösztön dönti el, hogy egyáltalán hajlandó-e a szülő könyvet vásárolni a gyermekének, vagy sem. Ezen a ponton el is érkeztünk az érem másik oldalához, hogy milyen a felvidéki kínálat mesekönyv terén?

Önt milyen kínálattal lehet megnyerni? Mi a jó mesekönyv feladata?

Szeretem az extrém új megoldásokat, éppen ezért azokat a könyveket imádom, amelyek egyediek. Szinte leugranak a polcról.

Egy jó mesekönyv megdöbbent, csodálkozást kelt, örömöt nyújt. Kell, hogy a gyermek önmagáénak érezhesse, hogy a történet a gyermek barátja legyen. Olyan könyv legyen, amelyet, ha meglát az ember az üzlet polcán, szinte rákiált: Itt vagyok! És amikor a kezébe veszi, azt érezze: ez az, ez kell nekem! Ez értéket képvisel!

erdei karácsony

Az erdei karácsony mesekönyv szorosan az ünnephez kötődik. Ön szerint mi az idei advent üzenete?

Meggyőződésem, hogy az emberiség az év végére elérkezett arra a pontra, hogy őszintén merjen a tükörbe nézni, és merje önmagának feltenni a kérdést: hogyan tovább?

Hogyan akarok élni? Mit éltem eddig? Ezt a jelenlegi mókuskereket csak nagy bátorsággal, szenvedéllyel és kitartással lehet kibillenteni a pozíciójából. Jobban tesszük, ha lelassulunk. Ha megállunk és körülnézünk. Beszívjuk a friss téli levegőt, és örülünk, hogy most élünk. Otthon vagyunk önmagunkban, és ekkor az advent, a karácsony megajándékoz minket kitüntetett szeretetével.

Megjelent a Magyar7 2020/50. számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.