2023. december 13., 20:03

Az élet macskakövei

Megjelent Póda Erzsébet Macskakő című novelláskötete, amelyet Dunaszerdahelyen, a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet nagytermében mutatott be Nagy Tibor. Az író-olvasó találkozó után az írónő néhány kérdés megválaszolására is szakított időt.

nagy-tibor-es-poda-erzsebet
Galéria
+5 kép a galériában
Nagy Tibor és Póda Erzsébet
Fotó: Lacza Gergely

Őszinte vallomások, kitalált történetek, kísérletezések, felkérésre írt szövegek... Ha egy mondatban kell összefoglalni, akkor így jellemzi Póda Erzsébet saját kötetét, amely nem olyan régen jelent meg.

Nagy Tibor a könyv előszavának felolvasásával indította az estet, majd megállapította, hogy a bevezető szöveg nagy hányada a döntésekről szól. Ez nem is véletlen, ugyanis a kötet egyik novellájától kölcsönzött cím arra utal, hogy életünk bizonyos pillanataiban mindig egy újabb „macskakőre” lépünk, ahonnan tovább indulhatunk valamerre, s nyilván vezethet az út sokfelé egy újabb macskakőig, mesélte az írónő. Mint ahogy a címadó novella is egy elmesélt történet továbbgondolása, a könyv többi kisprózája is néhány élmény, sztori vagy álom kissé vagy alaposabban „átszerkesztett” változata, mondhatni valamilyen formában megélt eseménynek papírra vetése, némi fordulattal.

Ez alól csupán az egyik novella kivétel, amelyben egy pszichopata gyilkos készül végezni kiszemelt áldozatával, de inkább nem lövöm le a poént. A című novella életrajzi ihletésű, a szeretett, de már eltávozott nagymama után való sóvárgást fogalmazza meg, a Segélykérés pedig a nőiség jajkiáltása történelmi időkbe ágyazva. A kötetben szereplő novellák már korábbi keltezésűek, de Póda Erzsébettől azt is megtudhattuk, hogy azóta már készültek újabbak is. Az írónő szerint a könyvecske olyan lassan készült el, mint a Luca széke de talán éppen emiatt fontos mérföldkő számára. A bemutatóra sem véletlenül került sor az adventi várakozás időszakában.

a-kozonseg
A közönség
Fotó:  Lacza Gergely

Talán a legtöbben meseíróként ismernek, igaz, más jellegű könyvet is megjelentettél már. Ennek a könyvnek a novellái is nagyban különböznek egymástól, még akkor is, ha a történetek valóságalapja tekintetében és lelki vonatkozásban a legtöbb esetében vannak kapcsolódási pontok. Hogyan fogant meg ennek a könyvnek az ötlete?

Igazából a meseírás az, ami engem teljesen ki tud kapcsolni és elvonatkoztat a való világtól, mert újságíróként megtanultam azt, hogy mindent kritizáljak, hogy mindent felülnézetből lássak, és próbáljak figyelmeztetni arra, hogy mi az, amit jobban kellene tennie az embernek. Ebből azonban idővel kissé kiábrándultam, mert most már úgy gondolom, nem biztos, hogy az embereknek szüksége van erre.

Viszont egy varázslatos mesevilágban sem lehet élni állandóan, ezért olyankor, amikor nagyobb traumák értek, vagy olyan riportalannyal találkoztam, aki a magnós felvétel elkészülte után a magénéletébe is beavatott, akkor nagyon sokáig motoszkáltak bennem ezek a történetek, érzések.

Így került sor arra, hogy megírtam ezeket a novellákat, majd az egészet beraktam a fiókba. Nem mutattam meg senkinek, ez csak az enyém volt. Amikor megérintett egy dolog, az egy novella formájában jött ki belőlem.

Ezek a novellák jelentek meg most csokorba gyűjtve?

Amikor szomorú voltam, vagy amikor izgatott valami, jó érzés volt, hogy kiírtam magamból, azaz sok olyan novellám született, amely egyfajta terápiás céllal íródott. Eleinte nem számoltam azzal, hogy én ezt valaha megjelentetem egy kötetben, de aztán azon kaptam magam, hogy 21 novellám készült el (azóta már van több is) és úgy gondoltam, miért ne mutatnám meg, hogy én ilyet is írok. Hátha van, akinek segítek azzal, amivel magamnak is. Szinte mindegyik úgy indult, hogy hallottam egy történetet, vagy állt előttem valaki, és minta láttam volna az életét... Persze ilyenkor az ember fantáziája is beindul.

nagy-tibor-es-poda-erzsebet_
Nagy Tibor és Póda Erzsébet
Fotó:  Lacza Gergely

Jól sejtem, hogy ebben a kötetben generációs traumák is megjelenítődnek?

Egyszer felkerestem 70-80-90 éves falusi asszonyokat, és szalagra vettem a történeteiket. Az ő történetükön keresztül láttam azt, hogy generációk hurcolnak magukkal titkokat. Egy néni a halála előtt például csak nekem mondott el valamit, és én tudom, hogy az a titok nagyon bántotta őt. Még az is lehet, hogy utána megkönnyebbült és már nyugodt lélekkel adta magát át a teremtőnek. Pedig a családi történeteket jó lenne kibeszélni. Most azonban ez megint újra egyre nehezebb, mivel az élet felgyorsult, az embereknek sok a teendője, a gyerek kezében meg ott a mobiltelefon vagy más kütyü, ami teljesen elszakítja a családtól, de a világtól is.

Nagyon jó lenne, ha a legfontosabb dolgokat ki tudnánk beszélni. Nem kell feltétlenül kompromisszumra jutnunk, első körben elég, ha mindenki elmondja a saját történetét, csupán azt kellene megtanulnunk, hogy engedjük a másikat elmondani ezt a történetet. Ugyanis ha mindenki kimondja a saját „igazát”, és ezeket megismerjük, még az is megtörténhet, hogy ezek a mozaikdarabkák összeállnak.
poda-erzsebet-macskako
Póda Erzsébet: Macskakő
Fotó:  Lacza Gergely
nagy-tibor-es-poda-erzsebet
Galéria
+5 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.