2022. január 13., 14:16

A történelem árnyékában - Érsekújvár elmúlt száz éve

Újabb résszel jelentkezik a ma7 médiacsalád újságíróinak kulturális ajánlója. Filmek, könyvek, zenék. Minden, amit látni, olvasni vagy hallgatni érdemes!

újvár könyv
Fotó: Archívum

Strba Sándor helytörténész, aki tavaly ünnepelte 75. születésnapját, egész életét szülővárosának, Érsekújvárnak a szolgálatába állította. Volt a város krónikása, feleségével életre hívott egy közel negyvenezer kötetet számláló magánkönyvtárat, és eddig megjelent 21 könyvének túlnyomó része is Érsekújvárral kapcsolatos.

Lokálpatriotizmusának a legékesebb bizonyítéka, hogy legtöbb könyvét kész volt magánkiadásban is megjelentetni és ez igaz legnagyobb vállalkozására, az Érsekújvár történetét feldolgozó – több mint 1000 oldalas – háromkötetes munkájára is, amelynek legújabb része nem sokkal karácsony előtt hagyta el a nyomdát.

Ebben a kötetben az 1945 és 1993 közötti időszak eseményeit foglalta össze, méghozzá példamutató módon: harag és elfogultság nélkül, noha a város polgáraként a jogos elismerés helyett gyakran megaláztatásban is része volt. Talán lesz még ideje és energiája, hogy az 1993 utáni három évtized újvári krónikáját is megírja. 

Megosztás
Címkék