2022. január 13., 14:16

A történelem árnyékában - Érsekújvár elmúlt száz éve

Újabb résszel jelentkezik a ma7 médiacsalád újságíróinak kulturális ajánlója. Filmek, könyvek, zenék. Minden, amit látni, olvasni vagy hallgatni érdemes!

újvár könyv
Fotó: Archívum

Strba Sándor helytörténész, aki tavaly ünnepelte 75. születésnapját, egész életét szülővárosának, Érsekújvárnak a szolgálatába állította. Volt a város krónikása, feleségével életre hívott egy közel negyvenezer kötetet számláló magánkönyvtárat, és eddig megjelent 21 könyvének túlnyomó része is Érsekújvárral kapcsolatos.

Lokálpatriotizmusának a legékesebb bizonyítéka, hogy legtöbb könyvét kész volt magánkiadásban is megjelentetni és ez igaz legnagyobb vállalkozására, az Érsekújvár történetét feldolgozó – több mint 1000 oldalas – háromkötetes munkájára is, amelynek legújabb része nem sokkal karácsony előtt hagyta el a nyomdát.

Ebben a kötetben az 1945 és 1993 közötti időszak eseményeit foglalta össze, méghozzá példamutató módon: harag és elfogultság nélkül, noha a város polgáraként a jogos elismerés helyett gyakran megaláztatásban is része volt. Talán lesz még ideje és energiája, hogy az 1993 utáni három évtized újvári krónikáját is megírja. 

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.