2020. február 5., 08:52

A rozsnyói felsőoktatási intézmények hallgatói kötetbe gyűjtve

Bemutatták Szögi László történész, levéltáros, könyvtáros A rozsnyói felsőoktatási intézmények hallgatói című kötetét, amely a püspöki szeminárium és bölcsészeti líceum tanulóival foglalkozik a 19. század első felében.

Médialapozó
Fotó: Fábián Gergely

A bemutatónak a Rozsnyói Bányászati Múzeum Galériája adott otthont. Pavol Lackanič, a múzeum igazgatója köszöntötte a résztvevőket, kiemelve, hogy egy nagyon érdekes és értékes publikációról van szó. Majd átadta a szót Lörinčík Szilviának, a rozsnyói püspökségi levéltár munkatársának, aki a püspöki szeminárium történetével ismertette meg a hallgatóságot. Egyúttal azt is elmondta, a kiadvány, amelynek teljes címe A rozsnyói felsőoktatás intézményeinek hallgatói, 1814-1852. A Püspöki Szeminárium és Bölcsészeti Líceum, a tavalyi év végén jelent meg egy, a felsőoktatási intézmények hallgatóival foglalkozó sorozat legfrissebb részeként.

A kötet szerzője, Szögi László történész, levéltáros, könyvtáros, a budapesti Egyetemi Könyvtár volt főigazgatója örömét fejezte ki, hogy munkatársaival hozzájárulhatott ahhoz, hogy jobban megismerhessük Gömör megye és Rozsnyó városának a történetét.

Mint kifejtette, a bemutatott könyv egy nagy munkának a része. Hozzátette, Közép-Európában minden nemzet identitásához az egyik fontos kérdés, hogy az értelmisége honnan származik, milyen nagyságrendben és mikor alakult ki. Ezt a témát, tehát, hogy hol tanult az adott nemzet értelmisége, nagyon sokan kutatják Európában.

Budapesten nagyjából 25 évvel ezelőtt kezdték kutatni, hogy a történelmi Magyarországnak az egyetemjáró értelmisége hol tanult.

_dsc8318.jpg
Fotó:  Fábián Gergely
Az elmúlt két és fél évtizedben 24 kötetben nagyjából egész Európa valamennyi egyetemén próbáltuk kutatni, hogy kik tanultak ott, akik az egykori Magyarországon születtek, függetlenül attól, hogy milyen vallásúak, nemzetiségűek voltak”

– mondta.

A kutatás során összeállítottak egy 103 ezer névből álló adatbázist, amelynek körülbelül egyharmadát adják a mai Szlovákia területéről származó emberek, hisz a Felvidék kulturális szempontból nagyon erős volt.

Miután ez a kutatás több mint két és fél évtized után befejeződött, hét évvel ezelőtt egy új kutatásba kezdtek, amelynek az a célja, hogy a történelmi Magyarország felsőoktatási intézményeit látogató diákok adattárát állítsák össze. Mint mondta, minden olyan intézményt számításba vesznek, amely több-magasabb volt, mint a középiskola, és ilyen volt Rozsnyón is.

Jelenleg a körülbelül 1850-ig terjedő korszakot vizsgálják, amit már nagyjából sikerült feltárni. 280 ezer beiratkozás tanulmányi és személyi adatai vannak az adatbázisban. Ezekből fokozatosan előbb könyveket adnak ki, majd – a tervek szerint két év múlva – az interneten is elérhetővé teszik.

_dsc8261.jpg
Fotó:  Fábián Gergely

Szögi László arra is rámutatott, az intézmények forrásanyaga rendkívül szétszóródott. A rozsnyói szeminárium és a líceum anyagát például Kassán, Budapesten és máshol, különböző nagy könyvtárakban lehet kutatni, részben Szlovákiában, részben Magyarországon.

„Az egész régiónak, Közép-Európának egy nagyon fontos eleme, hogy az identitáskeresésben kapcsolódjunk össze. Ennek a kutatásnak az eredményeként mi adtunk ki már könyvet Erdélyben, Szerbiában, Horvátországban, Ukrajnában. (...) Most már örömmel mondhatom, hogy Szlovákiában is van érdeklődés, mert például a Pozsony megyei egyetemjárókat kiadtuk szlovákul, és megjelent a Sáros megyei peregrinusokról egy közös kötet Eperjesen” – mondta Szögi László hozzátéve, ezeken kívül a Felvidéken még nagyon sok mindent lehetne megjelentetni.

+14 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.