2022. október 24., 12:44

A NASA megvalósította Nemere István egy korábbi ötletét!

36 évvel ezelőtt jelent meg Nemere István tudományos-fantasztikus regénye, a Játszma tízmilliárdért. 

Nemere István
Fotó: Somogyi Szilárd
Nemere István a saját könyveit árusítja a párkányi vásárban

A könyv alapötlete: egy pusztító meteor száguld a Föld felé. A tudósok elhatározzák, hogy egy kisebb égitestet "löknek" az útjába, hogy azzal ütközve a meteor letérjen pályájáról, tízmilliárd ember és a civilizációt megmentve ezzel. A regény, a mindenre elszánt űrhajósok kalandjairól szól.

Pár héttel ezelőtt a NASA és tudósai megtették ugyanezt. A mostani kísérletben nem egy pusztító jellegű meteort térítettek el, de megteremtették ennek lehetőségét.

Kimozdítottak pályájáról egy  kisebb égitestet, amivel sikeresen modellezték azt a feltételezett helyzetet, amit alkalmazhatnánk, ha egy felénk tartó objektum vagy aszteroida veszélyeztetné a földi létet. Ezzel valóra vált az, amit Nemere István egy fantasztikus regényben, 1986-ban megjósolt.

Nemere István nemrégiben az Adásidő című podcastunk vendége volt, Somogyi Szilárdnak beszélt először a feleségével közösen írt könyvéről. Ha még nem tette meg, hallgassa meg az adást.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.