A járványhelyzetben közadakozásnak köszönhetően jelent meg a 2021-es Pozsonyi Naptár!

2020. november 30., 20:49
ma7

November 29-től a Pozsonyi Kifli e-shopjában vásárolható meg az egyesület szimpatizánsainak támogatásával megjelentetett 2021-es Pozsonyi Naptár. A régi családi fotókat tartalmazó kiadvány személyesen is átvehető a Pozsonyi Kifli központjában működő ideiglenes átvételi ponton.

Fotó: www.pozsonyikilfi.sk
A 2021-es Pozsonyi Naptár címlapja.

Sajnos, a járványhelyzet miatt elmarad az idei pozsonyi adventi vásár is, ahol Pozsonyi Kifli már öt éve támogatásgyűjtő standot üzemeltetett. Mostantól az érdeklődök a weboldalunkon keresztül is megvásárolhatják az egyesület népszerű kiadványait.

A társulás alapítása óta folytat kiadói tevékenységet. Pozsonyi mesék címmel könyvsorozatot jelentet meg, amelyben a város híres szülötteit, az itt tevékenykedő vagy valamilyen módon Pozsonyhoz kötődő hírességek életét, munkásságát mutatja be.

06
A Pozsonyi mesék könyvsorozat legújabb kötete Petőfi Sándorról szól.

Az e-shop kínálatában a legújabb, Petőfi Sándorról szóló mesekönyv is megvásárolható, amelynek szerzője Veres István. A napokban jelent meg a második kiadása a Kempelen Farkasról szóló magyar nyelvű mesekönyvnek; szerzője Bolemant Éva, az egyesület elnöke. A „pozsonyi varázslót” bemutató munka volt az a könyv, amellyel 2013-ban a sikeres Pozsonyi mesék sorozat elindult.

A Pozsonyi Kifli internetes könyváruházán keresztül megrendelhető az A pozsonyi sétatéren megy a villamos című válogatáskötet és a Volt egyszer egy Pozsonyi Hajósegylet (1862–1940) című könyv is. A civil szervezet vezetői az eddig tapasztalatok alapján bíznak abban, hogy a Kárpát-medence és a világ számos részéről lesznek érdeklődők. 

04
Fotó: www.pozsonyikilfi.sk
A „kerék-korcsolyapályán”, 1911.
Régi családi fotókuriózumok

A jövő évi naptár címe – „Ich bin ein Pressburger” – a hagyományos pozsonyi identitásra utal. A benne szereplő felvételek családi hagyatékokból valók, nagy részük városi környezetet is megjelenít. Van például fénykép az 1929-es dunai jégzajlásról, egy a Sétatéren kiállított, hadizsákmányból származó I. világháborús orosz ágyúról vagy az első pozsonyi görkorcsolyapályáról. Egy 1910-es fotón az látható, amint Theodore Roosevelt volt amerikai elnök automobilja a Mária Terézia-szoborcsoport közelében „száguld”.

02
Fotó: www.pozsonyikilfi.sk
Jégzajlás a Dunán, 1929.

"Egyesületünk, a Pozsonyi Kifli Polgári Társulás 2010 decemberében alakult. Az elmúlt tíz évben több régi pozsonyi család hagyatékát sikerült digitalizálnunk és feldolgoznunk. A sokszor különleges kordokumentumok – korabeli fotográfiák és történetek – pressburger családok leszármazottainak nagylelkű felajánlásaiból kerültek a gyűjteményünkbe és lettek közkinccsé. Az együttműködésekből később szorosabb munkakapcsolatok, barátságok is születtek. Az ajándékozók közül sokan ma már a Pozsonyi Kifli Polgári Társulás tagjai és munkatársai. A városhoz való aktív kötődésükkel, családi hagyatékukkal a helyi többnemzetiségű hagyományt, az új pozsonyi lokálpatriotizmust képviselik. Az itt közzétett fényképek újranyomtatott formában még nem jelentek meg, eddig a családi fotóalbumokban pihentek – mondta el Ifj. Papp Sándor, a kiadvány szerkesztője.

03
Fotó: www.pozsonyikilfi.sk
Kiflis „átvételi pont”

Az érdeklődök kétféleképpen vásárolhatják meg az egyesület népszerű kiadványait. „A Pozsonyi Naptár megrendelhető webáruházunkban. A megrendelt példányok a 2020. december 3-tól 21-ig terjedő időszakban, hétfőnként és csütörtökönként 15 és 18 óra között vehetők át a Pozsonyi Kifli épületében (Rajská 15, alagsori tanácsterem). Természetesen postázhatjuk is a naptárt. Érdeklődni a következő telefonszámon lehet: +421 903 735 513 – tájékoztatott Korpás Árpád, a Pozsonyi Kifli alelnöke.

05
Fotó: www.pozsonyikilfi.sk
Az automobilban Theodore Roosevelt és gróf Apponyi Albert a Mária Terézia szoborcsoport közelében, 1910.