2022. április 6., 11:21

30 éve hunyt el a legtermékenyebb sci-fi író, Isaac Asimov

1992. április 6-án hunyt el Isaac Asimov orosz származású amerikai író és biokémikus, a tudományos-fantasztikus és a tudományos ismeretterjesztő irodalom egyik legismertebb képviselője. Hatalmas életművet hagyott hátra: több száz könyvet írt és elképesztó mennyiségű levelet.

Asimov

Huszonöt éve, 1992. április 6-án hunyt el Isaac Asimov orosz származású amerikai író és biokémikus, a tudományos-fantasztikus és a tudományos ismeretterjesztő irodalom egyik legkiválóbb képviselője. Elképesztő méretű életművet hagyott hátra: több mint ötezer kötetet írt vagy szerkesztett, és 90 ezer levél maradt utána.

Asimov 1920. január 2-án született egy kis zsidó faluban Oroszország nyugati részén a Szmolenszki területen. A szülei még kisgyermekkorában emigráltak az Egyesült Államokba. Brooklynban egy kis vegyesboltot nyitottak, ahol tudományos-fantasztikus magazinokat is árultak. A fiuk már korán megpróbálkozott sci-fi történetek írásával és több írását sikerült is eladnia ponyvafolyóiratoknak.

A II. világháború végén rövid ideig katonáskodott, majd a Columbia Egyetemen biokémiát tanult és doktorátust szerzett. Néhány évig tanított is a Bostoni Egyetemen, de az ’50-es évek végétől már csak az írásnak élt.

Ortodox zsidó szülei viszonylag toleráns szellemben nevelték, így Asimov sem ítélte el mások segítőkész hitét.. Szeretett viccelődni a vallásos témákról, mert szerinte a tréfa gondolatébresztőbb bármely bölcselkedésnél. Utolsó önéletrajzi művében írja, hogy a pokol igazából „egy szadista képtelen álma” durván hozzáragasztva egy irgalmas Isten képzetéhez.

Ellenezte a vietnami háborút és a ’60-as évek liberális ellenkultúráját, az előítéleteket és az elnyomást, támogatta Demokrata Pártot, a szexuális egyenlőséget és a népességszabályozást, a környezetvédelmet és a nukleáris energia békés fölhasználását, legfőbb kritériumnak azonban az ésszerű és humánus érveken alapuló meggyőzést tartotta - magát humanista racionalistának vallotta.

Asimov nagyon intelligens ember hírében állt. Nemcsak tudományos-fantasztikus történeteket és krimiket, tréfás útmutatókat és abszurd humoros verseket írt, hanem ismeretterjesztő és vallástörténelmi műveket, sőt még egyetemi tankönyvet is. Mégis főként a sci-fi sorozataival vált híressé, amelyekben az emberek mellett egyenrangú félként robotok is szerepelnek. (Ismeretes, hogy a robot szót Karel Čapek használta először az R.U.R. című regényében, Asimov pedig a robotika kifejezést vezette be.)

Asimov legismertebb könyvei az Alapítvány- és Robottörténetek a Birodalom-sorozattal együtt.  Művei sok tudományos-fantasztikus filmnek is alapul szolgáltak, és több írót is inspiráltak. Az író nevét egy sci-fi magazin, díjak és egy kisbolygó is viseli. Saját életét két önéletrajzi művében írta meg. Életműve oly óriási, hogy talán egy emberélet is kevés mindent végigolvasni tőle. És talán nem is érdemes mindent, mert bizony némely írása fölött már kissé eljárt az idő.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.