2022. április 5., 19:55

110 éve született Örkény István

"Akitől az élet mindent elvett, azt szokta jóvátételképpen a bölcsesség italával megitatni."

Örkény
Fotó: Facebook

Örkény István 1912. április 5-én született Budapesten, jómódú zsidó polgári családban. Édesapja hivatását követve, aki patikus volt, ő is elvégezte a gyógyszerész szakot, majd néhány év londoni és párizsi tartózkodás után vegyészmérnöki diplomát is szerzett a Műegyetemen.

Örkény első elbeszélése a Szép Szóban jelent meg 1937-benTengertánc címmel.

A II. világháborúban munkaszolgálatosként a Donnál hadifogságba esett és csak 1946-ban térhetett haza. A munkaszolgálat alatt és a hadifogságban szerzett élményeit a Lágerek népe című művében dolgozta föl.

A Rákosi-éra alatt dramaturgként tevékenykedett, majd a Szépirodalmi Kiadó lektora lett. Az ’56-os forradalomban való részvétele miatt 1958-tól 1962-ig nem publikálhatott, csak 1963-ban jelenhetett meg a Macskajáték című kisregénye. A tilalmi időszak alatt Örkény gyógyszergyári vegyészmérnökként dolgozott.

Még 1964-ben írta, de csak 1967-ben mutatták be a Tóték című színművét, ami meghozta számára a világsikert is. A drámából Isten hozta, őrnagy úr! címmel Fábri Zoltán rendezett filmet 1969-ben.

1967-ben jelentek meg az Egyperces novellák, amelyekkel Örkény világirodalmi jelentőségű műfajt teremtett, és az úgynevezett abszurd irodalom legismertebb magyarországi képviselője lett.

Örkény írásait, drámáit groteszk humor jellemzi. Az elbeszéléseiben és kisregényeiben gyakran előforduló helyzet- és jellemkomikum leginkább az színpadi adaptációkban érvényesül. Örkény a műveiben nem alkotott egyértelműen jó vagy rossz alakokat, és a tragédia is olykor vígjátékba vált át nála.

Örkény István 1979-ben hunyt el szívelégtelenségben. Hagyatékát özvegye, Radnóti Zsuzsa, irodalomtörténész, a Vígszínház dramaturgja gondozza. Férje mai évfordulóján Nézzünk bizakodva a jövőbe! címmel több neves irodalmár részvételével rendezett konferenciát a Magyar Tudományos Akadémián.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.