2020. június 12., 10:45

Úrnapi körmenet Dercsikán – KÉPEKKEL

Kisebbfajta örömünnepként élték meg a csallóközi falucska lakói, hogy a több hónapos bezártság után megtarthatták nemcsak az az úrnapi szentmisét, az Úr testének és vérének ünnepét, hanem az azt követő körmenetet is. Annál is inkább, mert ennek nagy hagyománya van ebben a Mária-tisztelő faluban.

Médialapozó

Az Oltáriszentség körbehordozásának a múltban is a gonoszt, a betegségeket és a természeti csapást elűző erőt tulajdonított a nép.

S ez az idei úrnapján különösen hangsúlyt kapott, hiszen a templomban még mindenki szájmaszkban ült a koronavírus-járvány miatt.

Az úrnapi körmenet különös előkészületeket igényel, hiszen négy oltáros virágsátrat, ahogy errefelé mondják, színt, kell készíteni a templom köré, ahol imára és az Oltáriszentség felmutatására betér a pap és ahova a hívek is követik.

urnapi_kormenet2.jpg

A sátrak alapját zöld ágakból a férfiak készítették elő, a virágdíszítés és az oltár előkészítése már az asszonyok dolga volt.

A szentmise végén, a hagyományoknak megfelelően, tűzoltók díszkíséretében indult el Nagy Tibor plébános, kezében az oltáriszentséggel, előttük kislányok szórták tele az utat rózsaszirommal. Még az időjárás is kedvezett, és a lemenő nap sugarai gyakran megcsillantak az Oltáriszentségen. A dercsikai hívők pedig buzgalommal énekelték: Térdet, fejet hajtok,/Néked áldást mondok,/Hiszem, itt vagy valóban,/E nagy Szakramentomban.

+11 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.