2020. november 5., 15:25

Újra online szentmisék Fülekpüspökiben

Az október közepén életbe lépett újabb szigorítások természetesen a hitéletet sem kímélik. Mivel a szentmiséket is korlátozott létszámban, hat fővel lehet megtartani, ezért a fülekpüspöki kábeltévé újra online közvetíti azokat.

A Fülekpüspökiben élő Ferenc Adél idén novemberben lesz 70 éves. Vallásos családból származik, katolikus neveltetésben részesült, ezért gyermekkora óta rendszeresen részt vesz a vasárnapi szentmisén. Számára a legfontosabb, hogy Istennek tetsző életet éljen, ezért is örült, hogy a faluban újraindították az online szentmiséket, amelyeket az otthonából is követhet, ráadásul magyar nyelven, ami külön lelki megnyugvást jelent.

 A helyi önkormányzat erkölcsi kötelességének tartotta, hogy a kábeltévén élő adásban közvetítse a vasárnapi szentmisét. Hiszen ebben az embert próbáló helyzetben a lelki táplálék biztosítása sokak számára jelenthet megnyugvást.

Már a járvány első hullámának idején a kábeltelevízió hálózatán felszabadítottunk egy csatornát, amely heti négy alkalommal közvetítette az online szentmiséket a hívek részére. Mivel az októberi korlátozások bevezetésével a többség ismét nem tud részt venni a szentmiséken, ezért a helyi plébános atya úgy döntött, hogy amíg nem változik a helyzet, újra elindítja a vasárnapi online szentmiséket 11.45-től a fülekpüspöki templomból a plébánia Facebook-oldalán és a helyi kábeltévén keresztül

 – nyilatkozta Noskó László polgármester, hozzátéve, vannak, akik Amerikából is követik a miséket, mivel ezáltal kapnak egy szeletet az otthonukból, és erősebbé válik bennük az összetartozás érzése.

A fülekpüspöki római katolikus plébánia a rozsnyói egyházmegyéhez, azon belül a dél-nógrádi esperességhez tartozik. A plébániát 5 falu, Fülekpüspöki, Béna, Ragyolc, Csákányháza és Sátorosbánya alkotja. Ezekbe a falvakba jár misézni Sipos György plébános, akit kihívás elé állított az első online misék celebrálása. Mint mondja, ez a mostani helyzet jobb a tavaszinál, hiszen a szlovák püspöki kar kérésére megengedték, hogy legalább hat fővel lehessen nyilvános szentmiséket tartani.

A létszám betartása érdekében azokat részesítjük előnyben, akik szentmisét kértek vagy írattak. Tájainkon a hétköznapi misék nem igazán zsúfoltak, legfeljebb 15-20 hívő vesz részt rajtuk. A szigorítások betartása miatt viszont még annak a néhány embernek is össze kell hangolnia, ki melyik napon járuljon a szentmiséhez és a szentáldozáshoz. Ezért megkértem a híveket, próbáljanak egymás között megegyezni, hogy mindenkinek lehetősége legyen valamelyik szentmisére eljutni. A hétköznapi szentmisék az előírások betartása mellett tehát megoldhatók, vasárnap azonban 60-70 fő szokott összejönni a templomokban. Ezért is döntöttünk úgy, hogy a vasárnapi szentmise online közvetítését célszerű lenne megújítani

– mondja a plébános.

Fülekpüspöki Sipos György

Meglátása szerint a járvány első hullámakor nagyobb volt a bizonytalanság és az ismeretlentől való félelem, ezért akkor heti négy alkalommal sugároztak szentmisét, hogy a negatív érzéseket egy kissé feloldják az emberekben.

És bár sokakat fájdalmasan érint, hogy nem tudnak ténylegesen részt venni a szentmisén, legalább ilyen formában a részesei tudnak lenni. Az idős és beteg emberek különösen igénylik az online miséket, teszi hozzá a plébános, mert számukra megnyugvást és örömöt jelent, hogy láthatják a templomot. Ezért fontolóra veszik, hogy a szigorítások feloldásával is meghagyjuk ezt a lehetőséget számukra.

A plébános szerint ebben a problémákkal teli időszakban az idősek számára még lényegesebb, hogy a szentmisékhez valamilyen formában hozzájussanak, hiszen nekik korlátozottak a lehetőségeik a közösségi létre. Számukra a templom az a közösségi tér, ahol lelki megnyugvást kapnak, feltöltődnek.

A szentmise után mindig van idő beszélgetni. Ilyenkor mesélnek az életükről, a családjukról, arról, hogyan élik meg a mindennapjaikat. Ezek a beszélgetések feloldják a bennük lévő belső feszültségeket és a szorongást. Ha valaki betegségen esik át, érte imádkozunk, támaszt nyújtunk egymásnak. Ezek a valós kapcsolatok most kissé háttérbe szorulnak

 – magyarázta a plébános.

Mivel a szigorítások csak nemrég léptek érvénybe, szentségimádási napokat még nem tartottak a fülekpüspöki plébánián, de keresik a megoldást, hogy milyen feltételek mellett tudnák megnyitni a templomot és erre lehetőséget biztosítani.

Bizonytalan helyzetet szült a mindenszentek és a halottak napja is azzal, hogy a kormány felfüggesztette a temetők látogatását. Így aki tehette, már meglátogatta a temetőket, hogy gyertyát gyújtson és imádkozzon az elhunyt szeretteiért.

Megjelent a Magyar7 hetilap 2020/44. számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.