cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2023. október 8., 12:14

Tizennyolc éve alakult a Pázmaneum Társulás

Október 2-án ünnepelte a Pázmaneum Társulás megalakulásának 18. évfordulóját. A dunaszerdahelyi székhelyű polgári társulás 2005-ben alakult, amelyet felvidéki magyar papok és világiak hoztak létre. Alapító elnöke ThDr. Karaffa János lelkiatya volt, 2021-ben bekövetkezett haláláig.  A Pázmaneum célja az alapvető emberi értékek és a nemzeti identitás megerősítése a keresztény erkölcs szellemében.

Pázmaneum

Számos egyházi és társadalmi rendezvényt szerveztek a 18 év alatt a Felvidéken és az anyaországban is a Pázmaneum tagjai, melyeken a keresztény konzervatív értékek megtartása és továbbadása kapott hangsúlyos szerepet.

A Társulás Pázmány Péter bíboros és Isten szolgája Esterházy János szellemi örökségének ápolását a továbbiakban is őrzi, és ennek szellemében dolgozik továbbra is.

2007-ben először Egyházgellében, Zselízen, Komáromban és Szőgyénben Regnum Marianum Akadémia néven keresztény felnőttképzést indított a Társulás. 2008 márciusában a Rákóczi Szövetség Esterházy-emlékéremmel ismerte el munkáját. Felemelték szavukat a 2008-as egyházmegyei Trianon ellen.

2011-ben Esterházy domborművet avattak Dunaszerdahelyen a Fő utcán, amely Lipcsey György Munkácsy-díjas szobrászművész alkotása.

2012-ben a Magyar Művészetért Díjrendszerbe tartozó Ex-Libris Díjban részesültek. 2015-ben Dunaszerdahely Város polgármesterének, Hájos Zoltánnak a polgármesteri díját vehették át a város kulturális fejlődése terén elért kimagasló és aktív munkájuk elismeréseként. 2022-ben Kallós Zoltán Külhoni Magyarság Díjjal ismerték el a Társulás munkáját.

Dunaszerdahelyen évről évre megrendezik a Magyar Kultúra Napját, a Felvidékről kitelepített magyarok emléknapját, a Trianon gyásznapot, Esterházy János-emléknapot, illetve minden évben felhívják a szülők figyelmét a magyar iskolai beiratkozások kapcsán az anyanyelvi oktatás fontosságára.

Karitatív tevékenységet is folytatnak, gyűjtöttek a kárpátaljai magyaroknak, izomsorvadásban szenvedő kisfiúnak és Böjte Csaba árváinak is. A társulás képviselői aktívan bekapcsolódtak a különböző társadalmi és egyházi rendezvények megszervezésébe a városban és más magyarlakta településeken is.

Imafüzetek, könyvek, újságok, tanulmányok és az évi rendszerességgel kiadott a Regnum Marianum Kalendárium is a Pázmaneum kiadói munkájához tartozik.

Az ifjúság terén a ministránsoknak szerveznek számos programot több társzervező segítségével, elsősorban a Jópásztor Alapítvánnyal.

Többször részt vettek a római nemzetközi ministráns zarándoklaton is a felvidéki magyar ministránsokkal, illetve minden évben focinapra és olimpiára is sor kerül a felvidéki fiatalok részére a társulás társszervezésében.

Az imakilencedek alkalmával mindig más és más szándékért imádkoznak különböző egyházközségekben.

A Komáromi Imanapok szervezését is átvették – ez magyar főpásztorért és magyar papi és szerzetesi hivatásokért mutatnak be szentmisét a bazilikában Jó Pásztor vasárnapján.

A Társulás tagja lehet mindenki, aki egyetért az Alapszabállyal, részt akar venni megvalósításában és nem támogat (és a múltban sem támogatott) rasszista, kommunista, fasiszta vagy más erőszakos ideológiát.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.