2024. május 21., 18:43

Tizenkét sikeres év és új lendület a felvidéki Mária Rádióban

Nemrég ünnepelte 12. születésnapját a felvidéki Mária Rádió Mirjam, mely huszonnégy órán keresztül közvetít magyar nyelven, immár négy saját vételkörzetben, elsősorban katolikus hívők számára. Az eseményhez kapcsolódott szokásos tavaszi adománygyűjtésük, a Mariathon is, mely a múlt héten négy napon át zajlott. Ennek értékelésére Szabó Zsoltot, a rádió elnökét kértük fel.

Mária Rádió Mirjam - Szabó Zsolt
Balról Lépes Lóránt atya, Dr. Szili Katalin miniszterelnöki főtanácsadó, Szabó Zsolt és Győri Andrea, a rádió rajzpályázatának társszervezője

Fotó: Mária Rádió Mirjam
Örülünk annak, hogy az összeg, amit felajánlottak rádiónk számára, közelít ahhoz, amit szerettünk volna elérni. Csaknem 4000 eurós felajánlás érkezett. A gyűjtés kezdetét megelőző vasárnap, május 12-én ünnepeltük rádiónk 12 éves születésnapját egy hálaadó szentmisével, és lehetséges, hogy egyesek éppen ez alkalomból küldtek támogatást a számlánkra, de nem jelölték meg, hogy kimondottan a Mariathon céljára. Mi természetesen minden adománynak örülünk, a legkisebbnek is”

– tájékoztatja portálunkat.

Az idei tavaszi gyűjtést az új rimaszombati frekvencia indítására szervezték, ami nem olcsó mulatság. Ennek hivatalos elindítására május 28-án kerül sor. Már jelenleg is hallgatható, de azon a napon – bevonva az ottani sajtót, egyházi és világi képviselőket – szeretnék egy kicsit felhívni magukra a figyelmet. Megemlíti, hogy támogatásokból élő szervezetként sohasem tudhatják előre, mennyi pénzzel gazdálkodhatnak, miközben a kiadások növekednek.

Szabó Zsolt önkéntes elnökként elsősorban lobbitárgyalásokat folytat, támogatókat próbál keresni. Fontos bevételi forrás a rádió számára az adók 2 százaléka is.

Élvezzük a magyar állam támogatását is, de a hallgatók és támogatóink adományai nélkül nem tudnák fenntartani a rádiót. Havi nagyjából 13 ezer eurós kiadásaink vannak, amihez idén egyszeri költségként azok a műszaki eszközök is hozzájárultak, amelyeket a rimaszombati adó működtetéséhez kellett megvásárolnunk. Ez nagyjából 10 ezer euró körüli összeg. Minden egyes új frekvencia indítása komoly anyagi ráfordítást igényel, ezért alaposan át kell gondolnunk, mielőtt belevágnánk.

A jövőben a Dunaszerdahelyi járásban szeretnénk frekvenciát szerezni, valamint Párkány körzetén is gondolkodunk, ami nem ígérkezik könnyű feladatnak és csak akkor valósítható meg, ha ezt az anyagi körülményeink majd megengedik” – ecseteli.

Mária Rádió Mirjam - Szabó Zsolt
A rádió III. Rajzpályázatának különdíjasaival a Csillagerődben

Fotó:  Mária Rádió Mirjam

Hozzáteszi, a Mária Rádió valamennyi munkatársa és önkéntese sokat tesz az adománygyűjtés érdekében. Ha csak 10 ezer ember havi 2 euróval támogatná a működésüket, akkor jó pénzügyi kondícióba kerülhetnének.

Jelenleg hat állandó munkatársunk és 120 önkéntesünk van. Nagyon jól jönne még egy állandó munkatárs, de most ezt anyagilag még nem engedhetjük meg magunknak. Addig nyújtózkodhatunk, ameddig a takarónk ér. Okosan kell terveznünk a költségvetést”

– fűzi hozzá.

Szabó Zsolt, amikor a Mária Rádió elnökévé választották, kijelentette, nem olyan önkéntes elnök szeretne lenni, aki csak aláírja a papírokat és évente megáll két eseményen, hanem aktívan részt kíván venni a tevékenységében.

Két dolog lebegett előttem, amit a Szentlélek sugallt nekem. Az, hogy lesznek saját 24 órás magyar nyelvű frekvenciáink és lesz rájuk anyagi fedezet is. Nagyot kell álmodnunk, és kollégáimnak is elmondtam, le kell vetkőznünk a felvidéki magyarságra gyakran jellemző panaszkodást, hogy velünk mindenki elbánt, minket mindenki elnyomott, mi ilyen szerencsétlenek vagyunk… Olyan kiterjedt kapcsolatrendszerrel rendelkezem, amely lehetővé tette a frekvenciákért való pályázást, kőkemény háttérlobbizással. Minden sikerünkért köszönet jár a munkatársainknak, önkénteseinknek, hallgatóinknak és a támogatóinknak.

Túl vagyunk az immár harmadik sikeres rajzpályázatunkon is, amelynek fővédnöke Szili Katalin miniszterelnöki megbízott. Erre 2022-ben 400, 2023-ban 320 rajz érkezett be. Nemcsak a díjazott alkotásokat állítottuk ki a komáromi Limes Galériában, hanem az összeset. Hadd érezzék a gyerekek, valamennyien fontosak nekünk. Ezzel a célunk a fiatalok megnyerése, akikből pár éven belül felnőttek, hívő emberek, potenciális rádióhallgatók lesznek” – sorolja célkitűzéseiket.

Mária Rádió Mirjam - Szabó Zsolt
Ünnepi hálaadó szentmise a rádió 12. évfordulója alkalmából

Fotó:  Mária Rádió Mirjam

Úgy látja, új lendületet kapott a rádió és munkatársai. Nagyon gyümölcsözőnek tartja az együttműködést a magyarországi, az erdélyi és a délvidéki Mária Rádiókkal, amelyekkel egy külön családot alkotnak, kölcsönösen segítve egymást.

A felvidéki Mária Rádió legfőbb küldetése, hogy bebizonyítsuk, kisebbségi nyelven sugározva is tudunk példát mutatni a magánembereknek, a vállalkozóknak és a politikusoknak is abban, hogy ha szent célért fogunk össze, akkor az működik az élet minden területén. A példamutatásunkban látom a legnagyobb eredményünket.

Munkánkat elismeri a Márai Rádió Világcsaládja is. Az első 12 év, hála Istennek, bebizonyította, hogy rádiónk életképes, és kíváncsian, nagy lelkesedéssel vágunk neki az újabb tizenkettőnek” – mondja zárásként Szabó Zsolt.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.