Magyar7 - 2024/31.
Magyar varázsmeséink nyomában, népfogyatkozás helyett néptölte és párizsi reményeink
Magyar7 - 30. száma
2020. október 28., 17:54

Szigorú pénteki böjtöt hirdettek a püspökök a járvány legyőzésére

Ismét szigorú pénteki böjtölést hirdetett a Szlovák Püspöki Konferencia (KBS) a koronavírus-járvány legyőzésére. A püspöki kar online ülésezett, a böjtölés mellett rendszeres imádkozásra szólította fel a híveket – közölte a KBS.

Október 30-tól december 18-ig, vagyis a következő nyolc péntekre szigorú böjtöt hirdetnek a püspökök az egész szlovákiai katolikus egyház számára a járvány legyőzésére. A 18 és 60 év közötti egészséges hívő emberek a következő nyolc pénteken oly módon böjtöljenek, mint Nagypénteken szokás”

- jelentette ki Stanislav Zvolenský, a KBS elnöke.

Ez azt jelenti, hogy

a hívek tartózkodjanak a húsételektől, naponta csak egyszer étkezzenek kiadósan, és további két alkalommal kisebb adagot ehetnek.

„Mivel az egyházi hagyomány a bűnbánatgyakorlás további formáit is ismeri, mindenkinek figyelmébe ajánljuk az imádságot és az alamizsnát. Ezeket azok is gyakorolhatják, akiknek az egészségi állapota nem engedi meg a szigorú böjtölést” - magyarázta Zvolenský.

Hozzátette, a szlovák püspökök a Szlovákiáért mondott napi imára hívnak mindenkit, ehhez javasolják hozzákapcsolni a rózsafüzér imádságot, a Szentírás olvasását, és hogy mindenki cselekedjen jót a hozzá közelállókkal.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.