2021. január 3., 14:33

„Szeressük ki egymásból a jót!”

Még a nap is kisütött és beragyogta a szobát, amikor bekapcsoltuk a tévét, és a budapesti Szent István-bazilikában megkezdte a hívők nélküli vasárnapi szentmisét Böjte Csaba atya. A nemrég súlyosabb koronavírus-fertőzésen átesett szerzetes, akinek missziója a gyermekmentés és a szeretetgyakorlás élő példája, motivációs beszédnek is beillő szentbeszédet tartott.

201704111650000.BOJTE.jpg

Mint általában a mélyen hívő emberek, Csaba testvér sem a rosszat, hanem a jót, a jóra való lehetőséget látja a járványban.

A félelem fészket rakott a szívünkben, de ne legyünk gyászhuszárok, siránkozó asszonyok. Amikor megkeresztelnek bennünket és homlokunkat megkenik a szent krizmával, akkor arra kapunk megbízatást, hogy Isten papjai legyünk, mondta.

Ilyenkor év elején, amikor megkérdezzük magunktól, ki vagyok én, jusson eszünkbe az újjászületés. Hogy ez bárkinek sikerülhet, arra példaként Mária Magdolnát hozta fel, akiben Jézus megbízott. Nem elítélni kell a másikat, hanem gyógyítani, megmutatni neki a kiutat.

Szeressük ki egymásból a jót!”

– tanácsolta Böjte atya.

Az önzés-, a kapzsiság-, az egóhegyeket el kell hordani, és akkor talán meglátjuk a fényt az alagút végén. Jézus hiszi, hogy meg tud bennünket tanítani szeretni.

A világ nevű projekt már sok milliárd éve fut, ami annak is a bizonyítéka, hogy a mennyei atya nem adja fel, türelmes.

Jézus sem adta fel soha. Legyünk próféták! tanácsolta.

A gyermekmentő szerzetes beszélt a királyságról is, arról, mit jelent királynak lenni. Mindezt saját példáján keresztül. A tanév vége előtti utolsó vasárnapon szentmisét mutatott be a gyermekeinek, háromszáz fiú és lány töltötte be a teret, köztük voltak jók és rosszabbak, többen nyüzsögtek. Ezt követően aztán, amikor a nagy ebédlőben összetette a kezét, egycsapásra csend lett. Leültek, elmondták az asztali áldást, őt pedig elöntötte a jó érzés, az asztalfőn ülve családfőnek érezte magát. Mi ez, ha nem királyság? Felelősséget és feladatokat vállalni másokért igazán nemes dolog.

Böjte Csaba prédikációja végén még házi feladatot is adott, amit azonnal el lehet kezdeni:

Legyenek mindnyájan papok, próféták és királyok.”
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.