2020. december 13., 20:31

Szentséget képviselő látogatók az Esterházy János Zarándokközpontban

Az Isten szolgája Esterházy János tiszteletére létrehozott alsóbodoki zarándokközpontot fennállásának három éve alatt már számos hazai és külföldi, köztiszteletben álló személyiség felkereste már. Az elmúlt napokban Olaszországból, Lengyelországból, Vietnamból és Indiából származó, papi hivatást képviselő személyek tisztelték meg figyelmükkel a zoboraljai zarándokközpontot.

A Szeplőtelen Fogantatás egyházi ünnepének napján, december 8-án a komáromi Szent András-bazilikában papszentelésre került sor. Mons. Orosh János, nagyszombati érsek egy lengyel, olasz és egy felvidéki magyar diakónust szentelt fel ünnepélyesen a papi szolgálatra. A papszentelési szertartást követő napokban a lengyel Maciej Krzysztof Wojtal és az olasz diakónus, Michelle Antonelli vezetésével öt külföldi pap tett látogatást az alsóbodoki Esterházy János Zarándokközpontban. A látogatás nemzetközi jellegét Wojtal és Antonelli atyán kívül két lengyel, egy indiai és egy vietnami atya is erősítette.

Érkezésük híre némi aggodalommal töltött el a számomra ismeretlen idegen nyelvek miatt, de kis idő múltán rá kellett jönnöm, hogy a megértésnek “itt” semmi akadály nem lesz. A bemutatkozásnál ugyanis a fiatal indiai atya hozzám lépett és szerényen, szimpatikusan, magyarul elmondta, hogy már két éve Komáromban szolgál és egy kicsit felvidéki magyarnak érzi már magát ő is”

– mesélt a különleges látogatásról a zarándokközpont vezetője, ifjabb Csámpai Ottó, aki bemutatta az atyáknak Esterházy János életútját, szenvedéseit és leánya, Esterházy Alíz nehéz sorsát is.

A vendégek megismerték és megcsodálták a zarándokközpont történetét, az alapító Paulisz Boldizsár munkáját, valamint a Szent Kereszt Felmagasztalása kápolnát, a keresztutat és a múzeumot is. A kápolnában a lengyel atyák örömmel fedezték fel a kupola belső falára festett lengyel címert, majd elmondtak egy rövid fohászt a Częstochowai szűzanya képe előtt is. Ezt követően latin nyelvű szentmisére került sor, amelyet a lengyel Wojtal atya celebrált.

20201212_171817.jpg

A szentmise után folytatódott Isten szolgája Esterházy János életéről, temetéséről és az ide érkező zarándokok látogatásáról megkezdett beszélgetés. A lengyel atyákkal külön is szó esett Esterházy János boldoggá avatási peréről is, hiszen Esterházyt ők is magukénak tekintik, ezért ígéretet tettek, hogy imáikkal támogatják majd a folyamatot.

„A külföldi atyák négyórás látogatása nemcsak azért töltött el nagy örömmel, mert személyükben Zarándokközpontunk újabb barátokra tett szert, hanem azért is mert az ilyen látogatásokkal is terjeszteni tudjuk Isten szolgája Esterházy János mártír életáldozatának mának szóló üzenetét, s mindezzel erősíteni tudjuk a Paulisz Boldizsár által itt Alsóbodokon létrehozott nemzeti kegyhely küldetését is” – fejtette ki Csámpai Ottó.

20201212_171757.jpg

 A mostani, a pandémiától sújtott időszak sajnos nem teszi lehetővé, hogy az alsóbodoki Esterházy János Zarándokközpont, a korábban megszokott nagyobb létszámban érkező zarándokcsoportokat fogadhasson. Ez a helyzet azonban nem akadályozhatja meg az elmélyült imára, szemlélődésre vágyó egyéni vagy néhány főt kitevő zarándokcsapatok érkezését, akik előtt a járványügyi szabályokat betartva továbbra is nyitva áll az Isten szolgája Esterházy János Zarándokközpont kapuja Alsóbodokon.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!