2020. október 3., 16:30

Szentmise belépőcédulával

Kreatív módon oldják meg a létszámstop miatt felmerülő problémákat a Nádszegi Szent István Római Katolikus Plébánián. A hívek belépőcédulával juthatnak majd be a szentmisére a faluban A templomokban, a szentmiséken ugyanis október elsejétől nem lehet jelen több, mint ötven személy egyszerre. Ebbe a létszámba már a plébános, a sekrestyés, a ministránsok és a kántor is beletartozik.

Fotó: Baros Róbert
Illusztrációs archív felvétel

A Galántai járáshoz tartozó Nádszeg nagyközség erősen római katolikus vallású. Mint azt Elek László plébánostól megtudjuk

a vasárnapi szentmisét átlagban több mint háromszáz magyar nádszegi hívő látogatja rendszeresen. Ez a szám lakosság tíz százalékát teszi ki.

Számukra tehát gondot jelenthetne a templomokra is kihirdetett létszámstop. A nádszegi plébános azonban rendkívül elegáns és kreatív megoldást eszközölt, alkalmazkodván a kiadott rendeletekhez.

A templomba a miserenddel megjelölt edényekbe „belépőcédulákat” helyeznek el egy hétre előre. Minden tálban csak annyi cédula lesz elhelyezve, ahányan az adott misére bemehetnek.

Tehát, ki, melyik napon és melyik misére szeretne jönni, abból a dobozkából vesz majd jegyet és mutatja be az adott napon az azt ellenőrző személynek 

– magyarázza a plébános. A tálkákba 45 cédulát helyeznek el, leszámítva az atya, a sekrestyés, a kántor és két ministráns személyét. Belépőcédulát csak a készlet erejéig lehet húzni a tálkából.  

misecédula

A plébános szerint a hétköznapi szentmisékkel nem lesz gond. Vasárnaponként eddig is minden alkalommal két szentmisét tartottak Nádszegen.

Most, hogy mindenki eljusson a vasárnapi szentmisékre, plusz egy mise kerül bevezetésre, mely vasárnaponként délután 17.00 órai kezdettel lesz bemutatva.

Buzdítanánk tehát mindenkit a szentmiséken való részvételre, hiszen hitünk és nemzeti identitásunk megtartása alappillére létünknek, melyre Nádszeg lakosai mindig is büszkék voltak és amire oly sokan felnéznek a magyarlakta vidékeken napjainkban is!

 – emeli ki a plébános.

elek_laszlo.jpg
Fotó:  Horváth Szomolai Andrea
Elek László plébános

Abban az esetben, ha valaki úgy érzi, hogy egészségére veszélyt jelent a részvétel, vagy pedig a bevezetett plusz egy szentmise ellenére sem jut helyhez, azok számára érvényes a felmentés, amit a Szlovák Püspöki Kar ad a vasárnapi szentmisén való részvétel alól.

Megpróbáltuk a lehető legjobban megoldani a helyzetet, Tudjuk, hogy fájdalmas, de alkalmazkodnunk kell ehhez a meghatározáshoz, amennyire tudunk. Ha netán szükséges lesz, én hajlandó vagyok szombat estére is beiktatni még egy plusz szentmisét

– mondta Elek László, aki a belépőcédulás rendszert szükség szerint Királyrév falujában is bevezeti majd, hiszen az a község is az ő hatáskörébe tartozik.

Nádszeg falujában szeptember 27-én elsőáldozásra került sor. A nagyközségben 24 gyermek volt elsőáldozó. Minden gyermekkel nyolc rokon vehetett részt az elsőáldozáson, így Elek László szerint a legkisebb kockázattal tudták felvenni az oltári szentséget, bár akkor még nem is volt érvényben a korlátozás. Mint elmondta, a templomokban eddig is mindig betartották a szükséges előírásokat.

 

Megosztás
Címkék