2021. szeptember 13., 13:00

Szabadság, Kreativitás és Párbeszéd - Ferenc pápa üzenete a pozsonyi Szent Márton székesegyházából

Ferenc pápa délelőtt a Szent Márton székesegyházban, a magyar királyok egykori koronázódómjában a szlovákiai katolikus egyház képviselőivel találkozott. A Szentatyát Zvolenský Szaniszló, a pozsonyi főegyházmegye érseke köszöntötte, aki kihangsúlyozta Jézus szavait: Te Péter vagy, és én erre a kősziklára fogom építeni egyházamat, s az alvilág kapui nem vesznek erőt rajta. Ahogy az érsek atya mondta, ennek a mondatnak ma még nagyobb jelentősége van.

ferenc pápa

Szaniszló érsek kiemelte, hogy mindig nagy volt a tisztelete a mindenkori Szentatyának, és külön öröm, hogy közelről tapasztalhatjuk meg közvetítésével az öröm evangéliumát. Visszautalt Ferenc pápa első enciklikájára, amelyben a szegényekkel a perifériára szorultakkal való intenzívebb foglalkozásra szólította fel az egyház tagjait. Ebben a munkában segítenek a szentek, és az érsek atya kiemelte közülük Szent Mártont, a székesegyház védőszentjét.

Ferenc pápa beszéde kezdetén elmondta, hogy a köztársasági elnöknek úgy fogalmazott: Szlovákia olyan, mint egy szép vers (poesia).

Utalt az első keresztény közösségekre, amelyek az imádságra alapultak. Lehet, hogy néha veszekedtek is, de mindig egy irányba mentek. Kiemelte az egyház egységét, amely felemeli az evangélium égő fáklyáját. Az egyház nem vár, erődítménye a hatalmasságoknak, akik felülről szemlélik a világot.

Nektek Pozsonyban egy szép váratok van, de az egyház az egy közösség, amelynek minél több lelket kell Jézushoz hívnia. Kovász, amellyel kialakítja a szeretet és a béke királyságát

- mondta a Szentatya. A pápa szerénységre szólította fel az egyház tagjait.

Az egyház centruma nem maga az egyház. Ha csak magára figyel, akkor meggörbedve végzi

- figyelmeztetett Ferenc pápa, és tanácsolta, hogy

az egyház ne magával törődjön, a struktúráival vagy azzal miképp tekint rájuk a társadalom. Ez valamiféle átmázolt teológiához vezetne. El kell merülni az emberek reális életébe. Tegyük fel a kérdést, mire van szükségük az embereknek, mik a lelki elvárásaik, és mit várnak ez egyháztól.

Ferenc pápa szerint ezekre a kérdésekre három szó a felelet.

Az első a szabadság

Szabadság nélkül nincs igazi emberi lét, mert az ember azért alkotatott, hogy szabad legyen. Utalt a térség történelmére, mikor a szabadságot megölték, és akkor az emberek degradálódtak.

A szabadság nem automatikus vívmány, hanem egy út

- mondta a Szentatya, és figyelmeztetett, hogy

nem csak a külső horizonton kell megteremteni a szabadságot. A szabadság egyenesen hív a saját döntéseink iránti felelősségre, életutunk felelős vezetésére. Ez nehéz, és néha félelmet kelt bennünk.

Újra figyelmeztetett, hogy sokan másokra bízzák a döntést, sokan hagyják magukat befolyásolni a médiumoktól.

Ferenc pápa a zsidók egyiptomi rabszolgaságára utalt, ahonnan kiszabadította őket az Úr. De a valós szabadság eléréséhez vándorolniuk kellett a pusztában, ahol sokan visszasírták rabszolgasorsukat. A mi életünkben is állandó a kísértés, hogy hamis biztonságot keressünk.

Ne féljetek úgy formálni az embereket, hogy kiérett és szabad legyen az Istenhez való viszonyuk

- szólította fel testvéreit a pápa.

Lehet, az lesz az érzésetek, hogy kicsúszik majd az ellenőrzés a kezetek közül, elvesztitek az erőt, az autoritást, de Jézus egyháza nem akarja uralni a lelkiismeretet. A remény szökőkútja szeretne lenni. Ez kihívás, főleg ott, ahol a dolgok gyorsan változtak és a szabadság még mindig törékeny

- mondta.

Kreativitás

Ezt a szót határozta meg másodikként a felelethez Ferenc Pápa, aki visszautalt az egyház tradícióira, amely az igehirdetésre és az izzó személyiségek szolgálatára épít. Visszautalt Szent Cirillre és Metódra, kiknek evangelizációját nem szabad befejezett munkaként elfogadni. Ők új nyelvet, új írásmódot alkottak, kreatívak voltak a hit terjesztésében. Közelebb kerültek az emberekhez azzal is, hogy megtanulták a nyelvüket.

 Nem erre volna szüksége a mai Szlovákiának?

- tette fel a kérdést a Szentatya.

Nem ez a legsürgetőbb feladata, új írásmódot kialakítani Európának a hit terjesztésére?

A tradíció manapság már sokaknál csak emlék a múltra, és nem szolgál iránytűként a mai életben. Nem elég siránkozni, bírálni a jelent, inkább kreativitásra van szükség, az evangélium kreativitására, amely sosem volt sémák közé zárva - mondta, hozzátéve, hogy a legtöbb kreativitást a Szentlélek szolgáltatja.

Ajánlotta, hogy a prédikációk lehetőleg ne haladják meg a 10 percet, egyszerűen és érthetően. Amire tapsba törtek ki. Ferenc pápa rögtön rávágta, hogy a szerzetes nővérek kezdtek tapsolni, akik gyakran az áldozatai a hosszú prédikációknak.
A párbeszéd

Az egyháznak tudnia kell beszélni mindazokkal, akik keresik az ösvényeket a lelki útjuk során, és azokkal is, akik nem hisznek. Segíteni a hívőket a további útjukban, segíteni a langyosokon, akik elvesztették a kapcsolatot Istennel. Kiemelte Cirill és Metód kapcsán az itteni egyházak szerepét, amelyek össze tudják kapcsolni keletet nyugattal.

A Szentatya a magvető példáját hozta fel, aki elveti a magot, de nem ellenőrizgeti minden nap, hiszen, hogy a magból valami növekedjen, az Isten dolga. Ezt ajánlotta a papságnak is, búcsúképp elmondta, hogy most ő is egy magvető, és majd kíváncsi mi fejlődik ki ebből a vetésből. Miképp csírázik ki a szabadság, a kreativitás és a párbeszéd.

 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.