2024. március 29., 16:23

Sírba lehet fektetni az igazságot, de az nem marad ott - Cirill atya húsvéti üzenete

Apró seb a lábamon, nem gyógyul. Irgalmasrendi kórház, barátságos környezet. Lelkigyakorlatnak is megteszi. Kórtermi barátságok. Pap van az osztályon! Megtalálnak az emberek. Nem idegen a környezet, de most én fekszem itt. Tanítványaim, barátaim, ferencesek látogatnak. A családnak nem szóltam, ne idegeskedjenek. Mi lesz a diákjaimmal és az újvári ferences hívekkel?

nagypentek.jpg
Fotó: B. Vida Júlia

Van remény a gyógyulásra, de a fertőzés csontot ért. Miki és Csabi, kedvenc diákjaim sebész apjukat és nagyapjukat hozzák el hozzám, majd Donát atya a szentkenetet. A műtét előtti este hosszú sor áll a sebészet előtt. A 9. b, újonnan kapott osztályom jött tartani bennem a lelket.

Az orvosom könnyezve vágja le a jobb lábam térd alatt. Nem érzek fájdalmat azóta sem. A seb gyógyul, hazamehetek. Mi lesz a diákjaimmal és az újvári ferences hívekkel?

A videóüzenetemet lejátsszák az újvári templomban a mise előtt. Üzentem, hogy mezítláb fogom a diót törni. Másnap Jancsi, áttörve Covid-őrséget, a biztonsági szolgálatot, a szigorú nővért, két diót tesz a lábam mellé. „Ezzel kezdd, atya!”

Megcsúsztam az ágyból kiszállva. A csonkomra estem, amitől őrangyalom, Vera nővér óvott. Baj van. Gyulladás. Diákom apja elvisz Esztergomba és megmenti a maradék lábamat. Tartja bennem a lelket. Mi lesz a diákjaimmal és az újvári ferences hívekkel?

Rehabilitáció. Újabb műtét, legalább három hónap. Mi lesz a diákjaimmal és az újvári ferences hívekkel? Megtanítanak járni.

Közel nyolc hónap kórházban. Új barátságok születtek. Egy barátot nehezebb találni, mint egy új lábat. Járókerettel szabadultam. Másnap virágvasárnap Újvárban. Feri bácsival, a harangkötél mindhalálig hűséges őrzőjével sírva öleljük át egymást. Megvárt. Mint ahogyan a többiek is. Hálás vagyok Zoltán és Péter atyáknak, hogy tartották bennem a lelket.

Keresztelések sora. Megvártak a fiatalok. Mennyi magyar gyerek! Vigasz.

A járókeretet eldobtam, a két botot csak az utcán használom, a kolostorban, az iskolában és a templomban nem szükséges. Hétről hétre jobb.

A kolostorban fogy a levegő körülöttem. Érthetetlen beszólások, megjegyzések, meghazudtolások, feltételezések.  Már várom, mi jöhet még a következő hétvégén… mindig több. Sebaj. A küldetésem a magyar híveinkhez szól. (A szlovák hívekhez is, akik szintén vártak. A napi Covid online miséken is volt szlovák szó.)

Baljós árnyak. „El fogod törni a húsvéti gyertyát. Rossz az egészséged. Nem misézhetsz nagyszombaton este!” Mint egy odadobott rongy, végignézhetem a szertartást.

Majd két hét múlva a házfőnök közli, hogy a két elöljáró megbeszélése alapján ki vagyok rúgva. A magyar tartományfőnök a megbeszélésről nem tud, egy értesítést kapott. Túl sok a magyar a ferences templomban. Szerzetes vagyok, nem teszek ez ellen semmit. A hívők nem hagyják magukat.

Hiába a magyarok minden alázatos kérése, imádsága, semmi eredmény, helyette meg nem fogalmazott vádak. A szinodális út sajátos ellenértelmezése.

Már gyászmisére sem mehetek vissza (v žiadnom prípade) szeretett templomunkba.

Eltelt tíz hónap. A budai kolostorban élek, a templomban szolgálok. Itthon vagyok, nem száműzetésben. De a közösségtől távol. Elmondhatatlan lelki fájdalom. Rosszabb, mint a Covid. Annak legalább hittük a végét.

Most húsvétkor leszek 22 év után először messze az újvári közösségtől. Elszakítva egymástól. Az elárultatás, a szenvedés, a fájdalom ünnepnapjait (ünnep, mert a feltámadás teszi azzá) kórházban fogom tölteni. Rehabilitáció és kezelések. Se testem, se lelkem nem kívánja. Ám vállalom, a biztosabb elkövetkező napokért. Nagyon távoli hasonlat, de Krisztus is így vállalt mindent, a jövőre tekintett.

Most, ahogy írom ezt a pár sort, hívott egy volt diákom, hogy kereszteljem meg húsvéthétfőn az ötödik gyermeküket. A keresztség felszabadító öröme a feltámadás titkából ered. Ez a húsvét.

Mi lesz az újvári közösséggel? A pokol kapui nem vesznek erőt rajta.

Mert húsvét azt mondja el, hogy sírba lehet fektetni az igazságot, de az nem marad ott.

Áldott feltámadást!

Megjelent a Magyar7 2024/13-14. számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.