2020. szeptember 15., 18:23

Pozba: A Hétfájdalmú Szűzanya zarándokhelye

A Hétfájdalmú Szűzanya ünnepén sokan zarándokoltak el Pozbára. Olybá tűnik, évről évre több a hívő a kegyhelyen. Farkas Zsolt, szőgyéni esperesplébános ma délelőtt magyar misét mutatott be a zarándokoknak.

Médialapozó
Pozbán, a Hétfájdalmú Szűzanya kegyhelyén Farkas Zsolt Szőgyén esperesplébánosa mutatott be magyar szentmisét.

Az Érsekújvári járás kis falujának határában búvik meg a sokak által csodatévőnek tartott forrás, egy festői erdőrészben. Már régóta kedvelték a helyet a zarándokok, és a pálosrendi atyák is gyakorta megpihentek itt máriacsaládi kolostorukba igyekezvén.

pozba-szentkut-3-copy.jpg
A szőgyéniek zarándoklatát a Mária Légió tagjai szervezték, a község biztosította az ingyenes autóbuszt.

A legenda úgy tartja, a környék pásztorai jártak felfrissülni a forráshoz és gyakran láttak abban fürdeni egy fehér galambot. Az egyikük, akinek volt egy vak leánya, hazavitt a vízből – pont arról a helyről, ahol a galamb fürdeni szokott. És láss csodát! a leány visszanyerte a látását.

Mikor erről hírt vittek a helyi földesúrnak, az csak kinevette őket, ő bizony csak akkor hiszi el mindezt, ha a vak lova is látni kezd. Az emberek megmosták a vízzel a ló szemét és az is újra látott, ám abban a pillanatban megvakult a gazdája.

pozba-szentkut-2-copy.jpg
A látogatók többsége visz a forrás vizéből

Nemsokára újabb csoda helyszíne lett a forrás környéke. A gyógyító forrásnál szentmiséket kezdtek bemutatni magyar és szlovák nyelven.

Éppen magyar szentmisét tartottak a keresztnél, amikor egy kürti beteg kislány lenézett a völgybe és az öreg körtefa ágai között megpillantotta Szűz Máriát. Rövidesen makkegészséges lett.

1841-ben építették ide az első kis kápolnát, amely 1885-ben romossá vált. 1914-ben a besei plébános, Haris József kezdeményezésére emelték az előző helyén a ma is látható, Fájdalmas Anya tiszteletére felszentelt kápolnát. Ugyancsak az ő ötlete alapján egy másik kápolnát is építettek itt 1926-ban, mert akkorra már olyan híressé vált a zarándokhely, hogy bővítésre szorult. Mai formáját 2015-ben nyerte el, amikor Ioan Gondeca atya fogta össze az adakozókat és megújulhatott mindkét kápolna és a szentkút környéke is. Azóta is történnek ott csodák, amit a sok hálából felállított tábla is bizonyít.

+6 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!